Bilčik u nacrtu izveštaja o Srbiji: Brisel očekuje konkretne rezultate reformi vladavine prava i demokratskih institucija

Zabrinutost zbog dominacije vladajuće stranke tokom poslednjih izbora u Srbiji, poziv vlastima u Beogradu da nastave sa reformama u oblasti vladavine prava, osnovnih prava, funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave i zahtev da se Briselu isporuče konkretni rezultati, to je deo deo preporuka iz nacrta godišnjeg izveštaja koji je za Evropski parlament pripremio izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Vladimir Bilčik / Foto: Srđan Ilić

Bilčik pozdravlja činjenicu da je EU i dalje strateški cilj Srbije i zadovoljan je što vlasti u Beorgadu nastavljaju da usklađuju propise sa standardima EU. Međutim, on ističe da će tempo evrointegracija zavisiti pre svega od vladavine prava i poštovanja osnovnih prava, ali i da je normalizacija odnosa sa Kosovom jedan od ključnih uslova za to.

On ističe važnost izveštaja o izborima u Srbiji koji su pripremili OEBS/ODIHR-a, posebno činjenicu da je izborni proces bio efikasan, ali dodaje da veoma brine dominacija vladajućih stranaka, posebno u medijima i poziva vlasti da primene preporuke koje su navedene u izveštaju OEBS-a pre sledećeg izbornog ciklusa.  

Žali i zbog odluke većeg dela opozicije da bojkotuje poslednje parlamentarne izbore u Srbiji.  

"Ponovo naglašavam da je jedini način da osiguraju političku zastupljenost sopstvenih birača putem učešća u političkim i izbornim procesima", navodi Bilčik u nacrtu izveštaja.  

On pozdravlja ideju o pokretanju međupartijskog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, kao i incijalne poteze koje su povukle vlasti u Beorgadu i tamošnja parlamentarna većina, kako bi popravili izborne uslove, ali i naglašava da su potrebne i dodatne mere koje su navedene u zaključcima interpartijskog dijaloga.

U tom smislu, izvestilac za Srbiju poziva na saradnju proevropske političke snage u Srbiji.  

"Pozivam na nastavak međupartijskog dijaloga u koji će biti uključeni svi relevatni akteri i proevropske političke snage u Srbiji", naveo je Bilčik.  

On od vlasti u Beogradu traži da se fokusiranju na poštovanje osnovnih prava građana, ali prava manjina, ukljućujući i LGBT osobe, i traži da se pozabave strukturalnim nedostacima u obvlasti vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave.

"Ponavljam poziv iz 2018. godine da se dođe do pravde, kada je u pitanju nezakonito rušenje privatne imovine u Beogradu", dodaje Bilčik.  

Od Srbije očekuje i da pruži konkretne rezultate, ali i da obezbedi efektivnu istragu u oblastima koje izazivaju posebnu brigu, kao što su pravosuđe, sloboda izražavanja i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe, ukazuje na potrebu sprovođenja ustavnih reformi i jačanja nezavisnoti pravosuđa.  

Iako smatra da je Skupština Srbije unapredila procedure za rad, ukazuje na potrebu daljeg poboljšanja zakonodavnih procesa, posebno povećanje transaprentnost istih, ali i jačanje društvenog dijaloga.  

Vladimir Bilčik u nacrtu izveštaja pozdravlja usvajanje medijske strategije i poziva na njenu primenu.  

"Žalim zbog izostanka napretka kada su u pitanju medijske slobode, uvrede, uznemiravanje, pa i govor mržnje i očekujem od vlasti u Srbiji da sprovedu hitne mere kako bi garantovali slobodu izražavanja i nezavisnost medija", navodi Bilčik.  

On naglašava i neophodnost normalizacije odnosa Srbije i Kosova, navodeći da je to prioritet i ključni uslov za EU integracije.  

"Pozivam na aktivan i kosntruktivan angažman u dijalogu kojim upravlja EU i koji vodi Specijalni predstavnik, u potrazi za sveobuhvatnim i pravnoobavezujućim dokumentom koji će biti u skladu sa međunarodnim pravom i pozivam na punu primenu do sada postignutih sporazuma", navodi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.  

Bilčik izražava zabrinutost i zbog sve jače saradnje sa Kinom u oblasti bezbednosti.  

"Zabrinut sam zbog rastuće zavisnosti Srbije od odbrambene opreme i tehnologija koji dolaze iz Narodne Republike Kine i nedovoljne transparentnosti u vezi sa nabavkama u sektoru bezbednosti. Zabrinutost ostaje i zbog bliske političke i vojne saradnje koju Srbija ima sa Rusijom", naglašava Vladimkir Bilčik u nacrtu izveštaja.  

On ponavlja stav da Srbija mora postepeno da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikama EU.

Izvor: N1