BIRN: Firma u kojoj je angažovan otac ministra Stefanovića kupovala oružje po povlašćenim cenama; Stefanović: Potpuna izmišljotina

Firma GIM koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kupovala je naoružanje po povlašćenim cenama od Krušika iz Valjeva, otkriva BIRN nakon analize ugovora koje je, kako tvrde, ova državna fabrika namenske industrije "svesno htela da sakrije od javnosti". Ove navode danas je negirao ministar Stefanović, navodeći da je u potpunosti siguran da "njegov otac nije počinio bilo kakvo krivično delo i da je svaki posao bio transparentan i u skladu sa zakonom".

Deo proizvodnog programa Krušika Foto: www.krusik.rs

Natasa Bogovic

BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije. Rukovodstvo Krušika je u utorak 16. septembra demantovalo navode iz teksta koji je objavljen na specijalizovanom portalu "Arms Watch", a u kome stoji da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

„Hakerski napadi iz Srbije“

Priču o vezama Branka Stefanovića s trgovinom naoružanjem aktuelizovao je međunarodni portal Arms watch (armswatch.com) objavljivanjem trećeg dela priče o navodnom izvozu naoružanja iz Srbije u Jemen u kojem, kako se tvrdi, posreduju i članovi porodica nekih visokih funkcionera Vlade. Portal je ranije objavio da je oružje proizvedeno u valjevskom Krušiku završilo u rukama boraca Islamske države u Jemenu, uz posredovanje firme iz SAD i preko Avganistana.

Nakon toga ovaj portal je na tviter nalogu saopštio da se njihov sajt našao pod hakerskim napadima iz Srbije. U ovom trenutku tom sajtu je iz Srbije moguće pristupiti samo korišćenjem takozvanog VPN softvera (virtual private network).

Kao dokaz, kako prenosi javno.rs, naveli su podatke iz ugovora koji je GIM potpisao sa tom kompanijom 26. juna 2018. godine i dali uporedni prikaz onoga što su dogovarali sa državnim preduzećem SDPR i sa GIM-om. Kako piše BIRN, Krušik je svesno prećutao ključne podatke iz drugih ugovora koje su sklapali sa GIM-om i SDPR-om koji pokazuju, kako navode, potpuno drugačiju sliku. Osim ugovora koji je Krušik predstavio javnosti, BIRN navodi da poseduje i prethodna tri ugovora potpisana sa GIM-om, kao i četiri ugovora potpisana sa SDPR-om.

Iz njih se, tvrdi BIRN, vidi da Krušik GIM-u nije prodao 267.000 mina, kao što stoji u demantiju, nego čak 487.000 komada mina i 210.000 komada ručnih bombi. Ukupna vrednost ugovora je skoro 43 miliona dolara, navodi se u tekstu na portalu javno.rs.

Iz dokumenata se takođe, kako tvrdi BIRN,  vidi da je Krušik „manipulisao upoređivanjem cena različitih verzija mina“ kako bi se potkrepila tvrdnja da "GIM nije bio u povlašćenom položaju prilikom kupovine, dok je zapravo preduzeće povezano sa ocem ministra policije nabavljalo mine po nižim cenama od konkurencije".

Na pitanja BIRN-a, Krušik je odgovorio da „kao proizvođač nije obavezan da svim partnerima prodaje robu po unificiranim cenama“, ali i da „GIM nema povoljniji status u odnosu na ostale kupce“.

Međutim, tvrdi BIRN, preostale informacije iz saopštenja, kao i informacije i dokumenta koje su prikupili ne potkrepljuju tu tezu. GIM je, navodi se u tekstu, istu vrstu oružja po pravilu plaćao jeftinije od konkurencije.

Ministarstva negiraju izvoz naoružanja u Jemen

Zvaničnici Srbije reagovali su povodom tvrdnji objavljenih na portalu Arms watch. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije negiralo je navode u medijima da je oružje proizvedeno u Srbiji izvoženo u Jemen, ističući da nije izdata nijedna dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene u Jemen, kao ni za izvoz u bilo koju drugu zemlju koja se nalazi pod sankcijama međunarodne zajednice. Reagovalo je i Ministarstvo odbrane podsećanjem da je "Republika Srbija, prema kriterijumima transparentnosti u izvozu naoružanja i vojne opreme, već nekoliko godina među prvih pet država u svetu rangiranih na listi Barometar transparentnosti koju objavljuje organizacija ’Small Arms Survey’ sa sedištem u Ženevi".

Dokumenta na koje se pozivaju autori teksta pokazuju da je SDPR u juna 2017. od Krušika kupio 10.000 razornih mina M73 za cenu od 51,77 dolara po komadu, dok GIM za istu količinu sledeće godine plaća 45,20 dolara po komadu. Oba kupca u pomenuta dva ugovora imaju istu proviziju od pet odsto, dodaje se uz navođenje još nekoliko sličnih primera.

U odgovoru Krušik navodi i da oni ne prodaju „svoja sredstva po unificiranom cenovniku kao što rade maloprodajni, trgovinski lanci, već se svaki slučaj, odnosno zahtev, posebno tretira". "To konkretno znači da mi jednom istom kupcu ne prodajemo robu uvek po istim cenama. Naravno, isto važi i kada se radi o različitim kupcima", odgovorili su u Krušiku.

Krušik navodi da su još 2015. godine po istim cenama po kojima su prodavane mine GIM-u, isporučivali mine na isto tržište, preko druge dve firme, ali ne navode koje su to firme, dodaje se u tekstu.

Branko Stefanović je maja 2017. kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, tvrdi BIRN. U ime GIM-a, a pozivajući se na zvanični dokument Krušika koji su objavili još pre godinu dana, Branko Stefanović je u fabriku došao "radi pregleda robe". Sa njim su tada bili još Goran Todorović, vlasnik GIM-a, kao i predstavnici saudijske firme Rinad al Džazira.

Veze starijeg Stefanovića i Krušika pokazuje i fotografija do koje je došao BIRN, a na kojoj se vidi da Branko Stefanović prisustvuje svečanosti povodom godišnjice postojanja fabrike.

BIRN navodi da, vlasnika GIM-a i Branka Stefanovića povezuje i preduzeće "United BG" u kom su njih dvojica bili suvlasnici do aprila 2018. Osnivanje zajedničke kompanije "United BG" 2015. godine poklapa se sa boljim poslovnim rezultatima GIM-a, dodaju.

Finansijski izveštaji, prema istraživanju BIRN-a, pokazuju da GIM sa četrdesetak miliona dinara prihoda u 2016. naglo skače na preko milijardu dinara prihoda u 2017. godini, a najnoviji podaci za 2018. pokazuju skok na skoro dve milijarde dinara, što se, kako navode, poklapa sa angažovanjem Branka Stefanovića u ovom preduzeću.

Stefanović: Nikada nijedna firma nije imala povlašćeni položaj

Navode da je kompanija koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem imala povlašćen položaj prilikom kupovine oružja od "Krušika", ministar Stefanović negira.

"To je potpuna izmišljotina da je imao povlašćen položaj, koju je demantovao i Krušik i Ministarstvo odbrane, znači dve ozbiljne institucije, pokazujući konkretno, znači oni nisu rekli paušalno, oni su naveli zbog čega je to izmišljotina i naveli su koliko je netačno da je bilo ko uopšte, ne jedna firma, bilo koja firma imala povlašćen položaj u odnosu na državu. Nikada nijedna. Ne želim više da odgovaram na pitanja", rekao je Stefanović.

Izvor: BIRN, Beta