BIRN: Otac ministra Stefanovića prošle godine putovao u Saudijsku Arabiju kao pravni savetnik GIM-a

Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, putovao je 2018. u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika firme za izvoz oružja GIM, pokazuje dokumentacija koju je danas objavio BIRN.

U zvaničnom zahtevu za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi, koju je objavio BIRN, navodi se da je Branko Stefanović „legal advisor” firme GIM, odnosno pravni savetnik. 

GIM je u dopisu ambasadi u Sarajevu od 17.maja 2018. godine zatražio da im se odobre vize za tri njihova rukovodioca  - Branka Stefanovića, pravnog savetnika, Gorana Todorovića, direktora i vlasnika i Dragana Đukića, direktora prodaje.

Dvanaest dana kasnije, kako piše ovaj portal, odobrene su im vize na period od 180 dana. Na vizi izdatoj na ime Branka Stefanovića vidi se njegova fotografije kao i njegovi lični podaci.

U pismu se navodi da je predviđeno da put traje 10 dana.

Svrha boravka na teritoriji Kraljevine bili su poslovni pregovori i sklapanje ugovora sa kompanijom Remas LTD. Prema dostupnim podacima Remas LTD je registrovan za poslove iz odbrambene industrije.

Kako se navodi, ni Stefanović, ni Todorović, kao ni vlasnik saudijske firme nisu hteli da govore za BIRN, dok se Dragan Đukić javio i rekao da nema komentar.

Podsetimo, BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Ime Branka Stefanovića tako se našlo na zvaničnom zahtevu koji je firma GIM uputila državnoj fabrici Krušik radi pregleda robe. Ovu priču aktuelizovao je nedavno specijalizovani portal „Arms Watch“ .

Uprkos činjenici da postoji papir na kojoj se nalazi ime i prezime Branka Stefanovića kao predstavnika firme, njegov sin Nebojša Stefanović tvrdio je da on nema nikakve veze sa tom firmom za prodaju oružja.

Kasnije je o ulozi oca ministra Stefanovića govorio predsednik Srbije tvrdeći da je on samo „obični zaposleni“ u firmi GIM, da bi nešto kasnije porekao svoju tvrdnju.

„Pitam Nebojšu jel' vlasnik, jel' direktor, šta je? Kaže - ništa. Ja izađem, kažem 'on običan zaposlen', računam ne možete da slažete da čovek ne predstavlja firmu ili da nije zaposlen. Ja kažem, 'pa on tamo običan radnik, zaposlen', ne znam ni sam šta sam rekao“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara N1 i Insajdera.

Osim što je predstavljao firmu GIM, Branko Stefanović vlasnik je i firme United BG koja je dobila saglasnost od nadležnih institucija za izvoz oružja, a za to je bila neophodna i dozvola MUP-a. Postavilo se pitanje da li je ministar Nebojša Stefanović u sukobu interesa, budući da je ministarstvo na čijem je čelu, kako su objavili mediji, dalo saglasnost za izvoz oružja firmi njegovog oca.

Agencija za borbu protiv korupcije je odgovarajući na pitanja TV N1 navela da proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju mogućeg sukoba interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Tri dana nakon što na međunarodnom portalu Arms voč objavljena informacija da je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem uhapšen je Aleksandar Obradović.

On je u pritvoru proveo gotovo mesec dana, a a znjegovo hapšenje i pritvaranje nije se, međutim, znalo duže od 20 dana. Prvi je ovu informaciju objavio NIN, a kasnije je za BIRN to potvrdio i njegov advokat tadašnji advokat.

Nakon burne reakcije javnosti, Obradović je pušten u kućni pritvor, u kome se i dalje nalazi.

Izvor: BIRN, Insajder