Bivša zamenica ambasadora SAD: Koštunica glavni krivac za paljenje ambasade SAD

Bivša zamenica ambasadora SAD u Srbiji Dženifer Braš izjavila je da je tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica glavni krivac za paljenje američke ambasade nakon protesta zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova 2008. u Beogradu, ali da nijedna srpska vlada u proteklih 11 godina nije učinila ništa da reši taj slučaj.

Paljenje Ambasade SAD

"Počelo je sa administracijom premijera Koštunice, preko administracije demokratske stranke Borisa Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Znači reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve mere", rekla je Braš u intervjuu za Glas Amerike.

Braš je navela i da su SAD 2008, kada su se Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić odvojili od Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i oformili Sprsku naprednu stranku poverovali u njihove tvrdnje da su drugačiji od tadašnjih vlasti i opozicije i da će saradjivati sa SAD u rešavanju nerešenih pitanja.

"Pomislili smo da postoji prostor da sa njima razgovaramo o evropskim integracijama i pitanjima koja bi bila pozitivna za Srbiju i srpski narod... Odlučila sam da kao zamenik ambasadora pozovem Nikolića i Vučića u svoju rezidenciju i ukažem im na nerazrešene probleme u našim bilateralnim odnosima. Naglasila sam da, ukoliko žele poverenje Sjedinjenih Država i saradnju sa Vašingtonom, moraju da reše ova pitanja", dodala je.

Prema njenim rečima Vučić je i kasnije u više navrata posetio Vašington u svojstvu lidera SNS i bio primljen na najvišem nivou.

"Obično sam to bila ja kao direktor za centralno evropska pitanja u Stejt departmentu, ali ga je primio i tadašnji zamenik pomoćnika državnog sekretara. Znači nastavili smo dijalog sa Nikolićem i Vučićem i ohrabrivali ih da se pozabave pomenutim pitanjima", navela je Braš.

Ona je naglasila da su SAD dobijale uveravanja da su novonastali naprednjaci posve drugačiji od tadašnjih vlasti i opozicije.

"Vučić je bio veoma predusretljiv i zainteresovan da dokaže sagovornicima da su naprednjaci sasvim različiti od radikala i Demokratske stranke, da će se boriti protiv korupcije i učiniti pravu stvar. Pružao mi je uveravanja da će sarađivati u vezi sa svim nerešenim pitanjima", dodala je u razgovoru za Glas Amerike karijerni američki diplomata Dženifer Braš.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u januaru i uslovne kazne četvorici osumnjičenih za napad i paljenje Ambasade SAD nakon mitinga Kosovo je Srbija u februaru 2008. Ovakva odluka je doneta zbog nedostatka dokaza. Istom odlukom, još trojici ranije osumnjičenih potvrđene su oslobađajuće presude. I dok su neposredni izvršioci oslobođeni svih optužbi do danas nije utvrđeno ko su nalogodavci ovih nereda i ko je odgovoran što policija nije zaštitila diplomatska predstavništva.

Pre skoro 11 godina, 21. februara 2008, tokom protesta „Kosovo je Srbija“, grupa huligana napala je ambasade u Beogradu. Nakon mitinga ispred Skupštine Srbije grupa ljudi organizovano je došla do američke ambasade i gađala je kamenicama, bakljama i drugim predmetima, nakon čega je i zapaljena, a u samom požaru je poginuo Novosađanin Zoran Vujović. U neredima nakon mitinga povređeno je 78 građana i 52 policajca.

Izvor: Beta, Insajder