Bivši američki specijalac prvostepeno oslobođen optužbi za nelegalni pištolj, od danas na slobodi

Bivši američki specijalac Danijel Korbet prvostepeno je oslobođen danas u Višem sudu u Beogradu za nedozvoljeno nošenje oružja i podstrekivanja na nabavku nelegalnog pištolja i ukinut mu je pritvor. Nikola Vučeljić, Nenad Pavlica i Nikola Andrašević, koji su optuženi zajedno s Korbetom, osuđeni su prvostepeno zbog nošenja, odnosno držanja, nelegalnog oružja. Ovu odluku, sudsko veće, donelo je jednoglasno.

Pravda, sud, ilustracija

Vučeljić je osuđen na devet meseci i novčanu kaznu od 100.000 dinara, Pavlica na dve godine i jedan mesec zatvora, a Andrašević je uslovno osuđen na šest meseci. Ranijim rešenjem suda Pavlici je određen kućni pritvor. Svoj trojci se vreme provedeno u pritvoru računa u presuđenu kaznu.

Kako je pojasnila predsednica Veća Višeg suda, nije dokazano da je Korbet podstrekivao drugookrivljene da mu nabave nelegalni pištolj.

„Dokazi Tužilaštva u vidu prepiske nisu bili dovoljni za drugačiju odluku ovog suda. Prepiska je nejasna i neodređena i osim što se iz nje vidi da su oni učestvovali u kupovini nečega, nema dokaza da se radilo konkretno o pištolju“, navedeno je na izricanju presude.

Predsednica Sudskog veća je rekla i da je odbrana dala jasno obrazloženje povodom toga što se DNK okrivljenih nalazi na nelegalnom pištolju.

Na kraju čitanja presuda predsednica Sudskog veća je upitala Danijela Korbeta da li može da kaže gde će boraviti ako planira da ostane u Srbiji, s obzirom na to da će danas izaći iz pritvora. Korbet na to nije mogao da da odgovor i zatražio je da mu presuda bude uručena preko advokata.

Sutkinja je navela i da troškovi sudskog postupaka koji je vođen protiv Korbeta padaju na teret budžetskih korisnika.

Ovo je prvostepena presuda na koju i Tužilaštvo i okrivljeni imaju pravo žalbe.

Uoči presude američkom specijalcu zbog nelegalnog pištolja: Optužnica bez detalja o motivima i razlozima dolaska u Srbiju

Danijel Korbet, bivši američki specijalac uhapšen je 31. januara prošle godine i od tada se nalazi u pritvoru. Pored njega, uhapšeni su i Nikola Vučeljić, Nenad Pavlica i Nikola Andrašević.

Viši sud je krajem februara odbio da Korbeta pusti na slobodu uz jemstvo od 20.000 evra, a odbijen je i predlog da mu se klasičan zameni za kućni pritvor.

Iako su mediji pisali da je Korbet pripremao likvidaciju poznatog političara, u Srbiji mu se zvanično sudi samo za nošenje nelegalnog pištolja.

Suđenje u ovom slučaju, nakon dopune optužnice, počelo je krajem januara ove godine.

Sva četvorica negirala su krivično delo koje im se stavlja na teret, a Insajder je nedavno došao do opužnice koja otkriva delove prepiske iz kojih proizilazi da su se međusobno dogovarali o ceni, municiji i modelu pištolja.

Optužnica, s druge strane, ne utvrđuje motiv bivšeg specijalca da uopšte nabavlja pištolj navodeći kratko, međutim, da je postojala mogućnost da je pištolj bio korišćen.

Ko je Korbet?

O Danijelu Korbetu, američkom specijalacu, nekadašnjem pripadniku elitne jedinice nakon hapšenja mediji su pisali da je pripremao likvidaciju poznatog političara.

Prema istraživanju Insajdera, bivši američki marinac i pripadnik elitne jedinice bio je zaposlen u američkoj firmi Rejven militari čiji je suvlasnik Džej Futlik, specijalni asistent bivšeg američkog predsednika Bila Klintona.

Novinari Insajdera sačuvali su informacije sa sajta firme Rejven militari, koji je ugašen nakon što smo pokušali da ih kontaktiramo povodom hapšenja Korbeta.

Na sajtu je, između ostalog, bila navedena i Korbetova radna biografija u kojoj je navedeno da je 14 godina bio pripadnik američke jedinice “Navy Seals”, da je učestvovao u akcijama u Iraku i Avganistanu, širom sveta vodio akcije od visoke važnosti, učestvovao u rešavanju talačkih kriza.

„Ako vas ikada bude zanimalo koliko je dobar, pitajte ga, i on će vam reći“, navodi se u njegovoj biografiji.

Inače, specijalne jedinice američke mornarice “Navy Seals” - akronim od reči sea (more), air (vazduh) i land (kopno) - su specijalne jedinice američke mornarice specijalizovane za sprovođenje ciljanih antiterorističkih akcija. Popularnost su dobile u akciji hapšenja Osame bin Ladena.

Kako je otkrio Insajder, na istom serveru na kom se nalazila adresa sajta firme Rejven militari, bio je registrovan i sajt očigledno povezane firme Crno Jezero group, čiji su direktori bili Džej Futlik i Abraham Golan.

Golan se u jednom od tekstova američkog istraživačkog portala Mothe Jones pominje kao privatni stručnjak za poslove bezbednosti stacioniran u Ženevi a specijalizovan za poslove obezbeđenja energetskih kompanija u Africi.

I sajt ove firme ugašen je nakon hapšenja Korbeta.

Izvor: Insajder