Bivši direktor škole u Ćupriji: Funkcioneri nisu zaposleni na mestima profesorki koje su ostale bez posla

Hristos Aleksopulos, koji je kao direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji zaposlio nekoliko visokih državnih i stranačkih funkcionera SNS i ostavio bez posla osam profesorki i jednu članicu nenastavnog osoblja, navodi za Insajder da se vreme agnažovanja funkcionera i isteka ugovora nastavnika ne poklapa, te da nisu ni angažovani "na istim ili sličnim užim nastavno stručnim oblastima i predmetima".

Visoka medicinska škola u Ćupriji

U poslednje dve godine u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji bez posla je ostalo osam profesorki i jedna članica nenastavnog osoblja, kojima nisu produženi ugovori o radu, iako je njih pet upravo ta škola stipendirala i uputila ih na doktorske studije. Sa druge strane, radni angažman u toj ustanovi dobili su poslanici SNS – Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić, kao i Ivan Bošnjak, trenutno državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Hristos Aleksopulos, koji je bio direktor do spajanja ove škole sa još dve i formiranja Akademije vaspitačko – medicinskih strukovnih studija gde je sada na funkciji pomoćnika direktora, međutim, navodi da je poslanik Laketić u ovoj školi angažovan dugi niz godine. On je Insajderu dostavio deo Ugovora o dopunskom radu koji je sklopljen sa tim poslanikom SNS 2015. godine, ali se iz njega ne vidi na koji vremenski period je sklopljen, niti bilo koji drugi detalji. Angažovanje Laketića dodatno se dovodi u pitanje, jer je bio venčani kum Aleksopulosu, pa se postavlja pitanje da li u ovom slučaju ima i sukoba interesa.

Aleksopulos za Insajder kaže da je Ivan Bošnjak, po zanimanju doktor veterine koji obavlja i visoku funkciju u Vladi, angažovan na konkursu u skladu sa zakonom, kao i da je Nastavno veće njega izabralo kao najkompetetnijeg kandidata na predmetu "metodologije istraživanja".

Insajderu je, inače, dostavljena i tužba protiv škole jedne profesorke kojoj nije produžen ugovor i koja je konkurisala za istu naučnu oblast kao i Ivan Bošnjak. Ona je tražila poništavanje izbora Bošnjaka za predavača na užima naučnim oblastima "javno zdravlje" i "integrativna zdravstvena i socijalna zaštita".

Međutim, uprkos ovoj tužbi koja je podneta Osnovnom sudu u Paraćinu, Aleksopulos za Insajder navodi da se profesorke koje su ostale bez posla "nisu  obratile nadležnom sudu za zaštitu prava".

"Orlić više nije predavač, angažovanje Martinovića u skladu sa Zakonom"

Kada je reč o preostalim poslanicima SNS, koji su radni angažman takođe našli u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, Aleksopulos kaže da Vladimir Orlić nije predavao u školskoj 2018/2019. godini.

"Aleksandar Martinović je angažovan ugovorom o dopunskom radu u skladu sa zakonom, na predmetima zdravstveno zakonodavstvo i evidencija i zdravstveno zakonodavstvo i administracija. On je na tim predmetima nasledio redovnog profesora Pravnog fakulteta iz Kragujevca Dragana Bataveljića", kaže Aleksopulos.

Na pitanje Insajdera zašto su zapošljavani visoki stranački i državni funkcioneri, a u isto vreme ostajali bez posla profesori, među kojima su i oni kojima je škola u Ćupriji dala stipendiju i uputila ih na doktorske studije, on odgovara da oni nisu angažovani na istim predmetima niti se vreme angažovanja i isteka ugovora poklapa.

"Škola već dugi niz godina vodi politiku stipendiranja svojih zaposlenih uz prava i obaveze ugovornih strana. U trenutku isteka njihovih izbora u zvanja i ugovora o radu, imenovane ili još nisu doktorirale, nisu imale odgovarajuću prosečnu ocenu ili je prestala potreba za njihovim daljim angažovanjem", kaže Aleksopulos.

Sudeći po bilbordima u Ćupriji, čije su fotografije dostavljene Insajderu, moglo se zaključiti da je Visoka medicinska škola bila pokrovitelj koncerata pevačica Tanje Savić i Anđele Veštice. Međutim, Aleksopulos kaže da škola nije izdvajala novac za to i da je Studentski parlament kao školski organ na Dan škole organizovao čitav niz aktivnosti, među kojima i tu, te da je imao pravo na upotrebu logotipa te ustanove iz Ćuprije.

Aleksopulos je naveo da je odlukom Vlade Srbije o osnivanju Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija, u koju su ušle dve vaspitačke škole i Visoka medicinska iz Ćuprije, on razrešen dužnosti direktora. Prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, Aleksopulos trenutno obavlja funkciju pomoćnika direktora za nastavu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je pre nekoliko dana izjavio za Insajder da će Aleksopulos biti smenjen za oko mesec dana.

"Moraju da se formiraju organi na Akademiji, kako bismo mogli da ga smenimo. Po meni, on će biti smenjen za mesec dana. Problem sa višim školama je što su one imale direktore, koje niko nije mogao da kontroliše. Tu je bio i savet, ali direktor u njemu ima većinu. Pa, od saveta te škole u Ćupriji je u dva navrata tražena smena direktora, ali oni to nisu uradili. Mogli smo samo finansijski da ih kaznimo. Sa formiranjem akademije to više neće biti slučaj“, naveo je Šarčević.

Izvor: Insajder