Bivši poslanici Evropskog parlamenta u Beogradu: Razgovori s predstavnicima stranaka iza zatvorenih vrata

Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, počeli su u Skupštini Srbije pojedinačne sastanke sa poslaničkim grupama vlasti i opozicije. Politika je objavila da su Kukan i Flekenštajn tražili da sastanci budu iza zatvorenih vrata i da neće davati izjave ni pre, ni posle sastanaka.

Narodna skupština Republike Srbije

Predstavnici vladajućih poslaničkih grupa Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije završili su odvojene razgovore u Skupštini Srbije sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta, posle kojih nisu davali izjave. Srpsku naprednu stranku na sastanku je predstavljao poslanik SNS Vladimir Orlić, a potom je održan sastanak sa poslanicima SPS Đorđem Milićević, Neđom Jovanovićem i Žarkom Obradovićem. 

Tepić: Kukan i Flekenštajn su apsolutno svesni kakvo je stanje u Srbiji

Šefica poslaničke grupe Samostalnih poslanika Marinika Tepić izjavila je da su Kukan i Flekenštajn kratko rekli da su apsolutno svesni kakvo je stanje u Srbiji.

Oni su, kako je navela, upoznati sa stavovima bojkota parlamenta i zašto se najavljuje bojkot izbore, ali su izrazili rezerve prema bojkotu jer smatraju da je parlament mesto za razgovor.

Tepić je dodala da i oni smatraju da treba da se razgovara u parlamentu i da je bojkot iznuđeno rešenje odnosno da opozicija želi izbore, ali ne pod ovakvim uslovima.

Na sastanak sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom došao je i predstavnik Dveri poslanik Ivan Kostić, dok se poslanici Srpske radikalne stranke nisu pojavili.

Kako je novinarima rekao Milorad Mijatović dogovor je da ne daju izjave novinarima. Poslanici SPS i SDPS su u prolazu kratko napomenuli novinarima da je sastanak bio konstruktivan.

Na razgovore su pozvani predstavnici svih poslaničkih grupa kao i samostalni poslanici, a razgovaraće se o radu parlamenta. Poslednji sastanak u parlamentu za danas zakazan je u 17 časova.Kako je novinarima rekao Milorad Mijatović dogovor je da ne daju izjave novinarima. Poslanici SPS i SDPS su u prolazu kratko napomenuli novinarima da je sastanak bio konstruktivan.

Kukan i Flekenštajn dolaze da bi čuli stavove predstavnika vladajućih i opozicionih stranaka i da bi utvrdili da li postoji volja da se prihvati pomoć Evropskog parlamenta u rešavanju krize u odnosima vlasti i opozicije.

Oni neće davati izjave ni pre, niti posle sastanaka tokom ova dva dana. 

Božović: Bojkot nije cilj opozicije, već demokratski izbori 

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović nakon sastanka istakao je da je medijator između vlasti i opozicije potreban i izrazio nadu da će doći do promena koje bi dijalog vratile u parlament.

„Korak dobre volje od vlasti, za demokrate, bila bi promena u sastavu Regulatornog tela za elektronske medije (REM), u kome ima upražnjenih mesta i koja bi trebalo da se popune izborom u Skupštini”, rekao je Božović.

Prema saznanjima Politike, delegaciju Saveza za Srbiju činiće Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović, dok će Sanda Raškvić Ivić biti ispred Narodne stranke. Očekuje se sastanku prisustvuje i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.

Kukan i Flekenštajn su bili deo tročlanog tima koji je imao ključnu ulogu u postizanju "Pržinskog sporazuma" stranaka u Severnoj Makedoniji 2015, kojim je omogućeno da se decembra 2016. održe parlamentarni izbori na kojima su učestvovali svi akteri.

Njihov dolazak u Beograd najavio je početkom nedelje predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister. On je naveo da će Kukan i Flekenštajn razgovarati  sa svim političkim partijama kako bi utvrdili ima li volje da se prihvati pomoć EU u unapređenju rada Skupštine.

Izvor: Beta; Insajder, Politika