Bivši savetnik Ilustrovane politike osuđen zbog vređanja Verana Matića

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je danas Gorana Kozića, bivšeg savetnika glavnog i odgovornog urednika lista „Ilustrovana politika“, zbog teksta iz decembra prošle godine u kojem je vređao predsednika Komisije za istraživanje ubistva novinara Verana Matića. Sud je Kozića, nakon što je priznao krivično delo, kaznio novačnom kaznom od 150.000 dinara. Privatnu tužbu Matić je podneo zbog teksta „Verane, Verane MAMOGRAFU jedan“.

Goran Kozić

Imajući u vidu težinu uvreda iznetih u tekstu, kao i svih okolnosti pod kojima je tekst objavljen, Sud je smatrao da takvo izvinjenje nije dovoljan razlog da ga kazni kaznom blažom od izrečene. Na donetu sudsku odluku Kozić ima pravo žalbe.

Veran Matić je, kako kaže, tokom suđenja insistirao da sud donese presudu o navodima iz teksta, jer je uveren da će se prekršaji ponoviti.

„Zbog aktivnosti vezane za istraživanje ubistava novinara, napadnut je moj humanitarni rad. Pokretni mamograf za koji smo prikupili novac u Fondu B92 spasao je živote velikom broju žena koje su kroz preventivne preglede otkrile kancer u ranoj fazi. Poigravanje sa tom temom govori o monsturoznim namerama po kojima se u potpunosti zapostavlja ali i diskredituje javni interes koji je evidentan. Isto kao i što je Bitka za bebe kroz nabavku inkubatora pomogla smanjenju smrtnosti prevremeno rođenih beba u Srbiji. Jasno je da je ovim tekstom naneta veoma velika šteta humanitarnom angažmanu kojem sam posvećen kroz svoj novinarski angažman“, istakao je Veran Matić.

Kako je dodao, posebno je bila uznemirujuća činjenica da je tekst objavljen u nizu od četiri broja „Ilustrovane politike“ koji je započet naslovnom stranom i tekstom pod naslovom „Psi su pušteni“, oko kojeg je stvoren konsenzus u osudi i medija, vlasti i opozicije. Kako je ocenio, ovde je bila reč o nedopustivom načinu napada na objektivno profesionalno novinarstvo, a sve u kontekstu privođenja kraju procesa protiv optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

„U očiglednoj nameri da me lično diskredituje Kozić se koristio očiglednim lažima: da  sam uticao da on bude otpušten iz Politike, kao i njegova supruga koja je bila tada u drugom stanju,  izvlačeći zaključak da sam fašista, a bilo je potpuno jasno da nisam imao nikakve pozicije koje bi mogle da utiču na njegovu situaciju u Politici. Tendenciozno plasirajući informacije o priznanjima koje sam dobio , postojala je namera da me u tekstu poveže sa neopravdanim bombardovanjem Srbije“ , istakao je Matić.

Kako je dodao, on je ponosan na sve nagrade koje je dobio - od Legije časti pa do Sretenjskog ordena.

„U svakom slučaju zadovoljan sam vođenjem postupka i načinom na koji je doneta presuda. Bez obzira što je trebalo strpljenja za utvrđivanje adrese tuženog i slično. Advokatica Kruna Savović (kancelarija Živković Samradžić) je pokazala zaista visok stepen posvećenosti ovom slučaju, kao i u drugim slučajevima kada je reč o zaštiti slobode medija i novinara“ , istakao je Matić i dodao da smatra da je veoma važno da u aktuelnoj situaciji novinari, medijski radnici, dobiju mogućnost da ih zastupaju najbolji advokati.

Podsetimo, na naslovnoj strani Ilustrovane Politike objavljena je fotomontaža slike Bogorodice kako hrani Isusa sa likovima Smajlović i Matića, kao i ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota.

U tekstovima koje su potpisali Goran Kozić i Đorđe Martić, Smajlović i Matić nazivaju se lopovima, antiratnim profiterima i izdajnicima.

Vređanja i diskreditacije novinara u Ilustrovanoj politici počelo je naslovnicom „Psi su pušteni“ od 30. oktobra, a prljava kampanja nastavljene je 13. novembra tekstom u kojem se Ljiljana Smajlović praktično krivi za NATO bombardovanje Srbije.

Zbog naslovne strane i tekstova o Smajlović i Matiću, Ministarstvo kulture i informisanja „izrazilo je žaljenje što ni nova naslovnica Ilustrovane politike nije po merilima dobrog ukusa“. Osuda je stigla i od poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Tviter profilu osudio „brutalne napade“ na Smajlović i Matića.

Goran Kozić saopštio je zatim da podnosi ostavku na mesto savetnika glavnog i odgovornog urednika "Ilustrovane politike" dodajući da se, osim svojoj porodici, izvinjava i državnom vrhu.

„Zaključio sam da je moj pristup uređivanju novina neprihvatljiv. Zato podnosim ostavku na sva uređivačka mesta u Politikinoj kući. Izvinjavam se svima koje sam svojim načinom pisanja uvredio, ili ponizio. Izvinjavam se svojoj porodici, svojoj deci i državnom vrhu", naveo je tada Kozić.

Goran Kozić i Đorđe Martić poznati su iz vremena režima Slobodana Miloševića devedesetih godina. Kozić je bio glavni urednik TV Politike, dok je Martić bio urednik Ekspres Politike, u vreme kada je objavljen tekst „Ćuruvija dočekao bombe“, a nakon kojeg je novinar i vlasnik „Dnevnog Telegrafa“ Slavko Ćuruvija i ubijen.

Izvor: Insajder