Boljević: Tužilac bi trebalo da istraži slučaj sutkinje iz Kuršumlije koja je sama sebe izuzela iz procesa

Predstavnica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da bi nadležni tužilac trebalo da utvrdi da li ima osnova za krivičnu odgovornost u slučaju suđenja sportskom novinaru Milojku Pantiću, u kojem se sutkinja Danijela Milojević izuzela iz procesa jer je, tvrdi, tužilac u procesu Radoljub Vidić, inače predsednik opštine Kuršumlija, u prethodnom mesecu ugrozio njenu porodicu.

Dragana Boljević

„Tužilac bi morao da sasluša sudiju kako bi utvrdio čime je bila motivisana kada je donela takvu odluku, kao  da sasluša i osobu zbog koje je tražila izuzeće. U svakom slučaju morao bi da nešto preduzme po tom pitanju“, rekla je Boljević za agenciju Beta.

U Osnovnom sudu u Kuršumliji sutkinja Danijela Milojević tražila je sopstveno izuzeće. Kao razlog je navela to da je tužilac, inače predsednik opštine Kuršumlija, prethodnog meseca ugrozio njenu porodicu.

„Postoje razlozi za moje izuzeće, budući da je u ovom predmetu privatni tužilac Radoljub Vidić upravo u funkciji predsednika opštine, a koji je u poslednjih mesec dana, u skladu sa svojom funkcijom, uticao na izmeštanje radnog mesta mog supruga na kome radi više od 20 godina i time ugrozio egzistenciju moje porodice, uneo nemir i nesigurnost u istu“, navela je sutkinja u obrazloženju koje je preneo N1.

Spisi predmeta zatim su dodeljeni sutkinji Vesni Maksimović.

Predstavnica Društva sudija Srbije navodi da je u izveštaju Evropske komisije navedeno da ima pritisaka na sudije, a da je isto navedeno i u istraživanju koje je Društvo sudija Srbije zajedno s CeSID-om 2017. godine radilo na uzorku od 1.600 sudija.

„Sudije su navodile da stalno osećaju pritiske medija, političara, izvršne vlasti. Jedna petina navela je i da oseća pritiske koji dolaze od predsednika sudova“, podsetila je Boljević.

Sportski novinar Milojko Pantić našao se pred kuršumlijskim Osnovnim sudom jer je predsednik opštine Radoljub Vidić, posle Pantićevog govora na protestu Jedan od pet miliona, protiv njega podneo krivičnu prijavu. Slučaj je tada dodeljen sutkinji Danijeli Milojević, koja je juče zatražila izuzeće iz procesa.

Izvor: Beta, N1, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.