Borbe u Nagorno-Karabahu se nastavljaju, danas hitna sednica Saveta bezbednosti UN

U regionu Nagorno-Karabah i tokom noći su nastavljene borbe snaga Azerbejdžana i Jermenije. Na zahtev evropskih zemalja danas će biti održana hitna sednica Saveta bezbednosti UN zbog situacije u ovoj oblasti.

Sukob u Nagorno-Karabahu, Foto: Ministarstvo odbrane Jermenije/PrintScreen

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su tokom noći nastavljene borbe dve strane, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da su zaraćene strane pokušale da kontranapadima vrate izgubljenu teritoriju. Iz Ministarstva ističu da su napadi vršeni u smeru Fuzulija, Cebrajila, Agderea i Tertera, prenosi N1. 

Vlasti regiona Nagorno-Karabah, u kome je većinsko jermensko stanovništvo, saopštile su da je još 26 njihovih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama, a obe strane optužuju onu drugu da koristi tešku artiljeriju.

Portparol predsednika Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan saopštio je da je vojska Nagorno-Karbaha oborila avion azerbejdžanskih snaga, dok je azerbejdžanska strana te navode odbacila kao netačne.

Pagosjan je precizirao da je, prema informacijama kojima raspolaže vojska, reč o letelici An-2.

U najnovijim sukobima do sada je poginulo najmanje 95 ljudi.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, govoreći o ovom konfliktu, rekao je da to upozorenje za sve nas u regionu, koliko je malo vremena potrebno da se zapale stare vatre i koliko je važno da se sačuva mir.

On je za RTS rekao da su za Srbiju i Jermenija i Azerbejdžan prijateljske zemlje i apelovao da se vrate za pregovarački sto.

Nemačka i Francuska su pokrenule inicijativu za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN ali su je podržale druge evropske države - Estonija, Belgija i Velika Britanije, saopštili su diplomatski izvori Frans presu i dodali da će sednica biti iza zatvorenih vrata.

Situacija u Nagorno Karabahu eskalirala je 27. septembra, kada je Azerbejdžan saopštio da su se njihovi položaji našli na udaru iz Jermenije. Jermenija optužuje armiju Azerbejdžana da je pokrenula ofanzivu u pravcu Nagorno Karabaha.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana. Od tada povremeno izbijaju sukobi u toj oblasti.

Izvor: N1, RTS, Beta