Borel: EU poziva na prekid vatre u regionu Nagorno Karabah

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel saopštio je danas da EU poziva na trenutni prekid neprijateljstava, deeskalaciju i strogo poštovanje prekida vatre u regionu Nagorno Karabah u kome je jutros izbio sukob Jermenije i Azerbejdžana.

Žozep Borel / Foto: ec.europa.eu

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove i bezbednosnu politiku se navodi da su borbe u zoni sukoba Nagorno Karabah uzrokovale vojne i civilne žrtve.

Borel je istakao i da je hitno potreban povratak pregovorima o rešavanju sukoba u ovom regionu pod pokroviteljstvom grupe kopredsedavajućih OEBS-a.

Na prekid vatre i pregovore za stabilizaciju situacije prethodno je pozvala i Moskva, dok je na vest o sukobu Turska oštro reagovala.

U regionu Nagorno-Karabaha jutros je izbio sukob Jermenije i Azerbejdžana. Jermenija je saopštila da je Azerbejdžan započeo vazdušni i artiljerijski napad i proglasila ratno stanje i opštu vojnu mobilizaciju, dok iz Azerbejdžana poručuju da reaguju na granatiranje duž celog fronta, prenosi Bi-Bi-Si.

Prethodno je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan u Stepanakertu saopštio da je uvedeno ratno zakonodavstvo, preneo je TASS.

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera, a portparolka ministarstva Šušan Stepanjan rekla je da su jermenske snage pogodile i tri azerbejdžanska tenka.

Stepanjan je rekla da je današnji sukob počeo azerbejdžanskim napadom, ali Azerbejdžan je saopštio da je jermenska strana napala i da je Azerbejdžan krenuo u kontraofanzivu. 

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine. Obe strane imaju jako vojno prisustvo duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.

Sukob Jermenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Za vreme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Izvor: Insajder