Boris Džonson novi lider Konzervativne partije i premijer Velike Britanije: Sprovešću Bregzit i ujediniti zemlju

Boris Džonson izabran je za lidera Konzervativne partije, a time će postati i sledeći premijer Velike Britanije. Nekadašnji gradonačelnik Londona će u sredu preuzeti premijersku funkciju od Tereze Mej.

Boris Džonson

Ubedljivom razlikom, Džonson je porazio Džeremija Hanta – osvojio je 92.153 glasova, naspram 46.656 koliko je osvojio Hant.

Novi lider britanskih konzervativaca rekao je u svom pobedničkom govoru da će osnovni ciljevi njegove vlade biti sprovođenje Bregzita, ujedinjavanje zemlje i pobeda nad Džeremijem Korbinom.

„Danas, u ovom ključnom momentu naše istorije, moramo da pomirimo dva plemenita instinkta – želju za slobodnom trgovinom i saradnjom s našim partnerima, i istovremenu podjednako duboku želju za demokratskom vladom u ovoj zemlji“, izjavio je novi lider konzervativaca.

Prema njegovim rečima, mnogi će sigurno dovesti u pitanje njegov izbor, ali u Konzervativnoj partiji "niko nema monopol na mudrost".

Džonson se zahvalio svom rivalu Džeremiju Hantu na kvalitetnoj kampanji i dosadašnjoj premijerki Terezi Mej na "izuzetnoj službi partiji i zemlji".

Neki britanski ministri su najavili ostavke u slučaju Džonsonove pobede, a ministarka obrazovanja En Milton je već podnela ostavku.

Odlazeća britanska premijerka Tereza Mej obećala je danas da će pružiti punu podršku svom nasledniku Džonsonu i čestitala mu na izboru.

"Sada treba zajedno da radimo na tome da osiguramo Bregzit koji će biti dobar za celo Ujedinjeno Kraljevstvo i da (opozicionog lidera) Džeremija Korbina zadržimo izvan vlade", navela je Mej na Tviteru.

Na Džonsonovu pobedu reagovao je i predsednik SAD Donald Tramp koji je odmah postavio tvit čestitajući mu i navodeći „da će biti sjajan“.

Podsetimo, Tereza Mej dala je ostavku na mesto lidera Konzervativne partije početkom juna, ali je ostala na premijerskoj funkciji dok se ne nađe zamena.

Podrška Terezi Mej opadala je postepeno otkako je nakon referenduma u junu 2016. godine na kome su se građani Velike Britanije izjašnjavali o izlasku iz EU, njena vlada u novembru prošle godine postigla sporazum s Unijom, koji je trebalo da bude usvojen u Parlamentu.

Od tada, britanski poslanici traže odlaganje izlaska iz EU i odbijaju da glasaju za Sporazum o Bregzitu. Poslednji put to se dogodilo 29. marta, na dan kada je Britanija trebalo da napusti Evropsku uniju.

Izvor: Beta, Insajder