Boris Džonson stupio na funkciju premijera Velike Britanije

Velika Britanija dobila je danas novog premijera Borisa Džonsona, nakon što je juče ubedljivom razlikom porazio Džeremija Hanta i postao lider Konzervativne partije. On je danas, ispred premijerske rezidencije, u govoru ponovo poslao poruku da ga ništa neće sprečiti da Velika Britanija sa ili bez sporazuma izađe iz Evropske unije. Na ove tvrdnje, reagovao je Evropski parlament upozoravajući Džonsona „na ekonomski štetne posledice“ Bregzita bez sporazuma.

Boris Džonson

Džonson je danas ponovio tezu da ga ništa neće sprečiti da Velika Britanija izađe iz Evropske Unije 31. oktobra.

“Nisu u pravu oni koji sumnjaju, koji su pesimistični i koji kažu da se to ne može uraditi. Vreme je da delamo, donesemo odluke i promenimo ovu zemlju na bolje”, istakao novi britanski premijer.

On je naveo i da je uveren da će Velika Britanija izaći iz EU u roku od 99 dana, ali i da će se ubrzati pripreme za slučaj da dođe do Bregzita bez sporazuma.

EP upozorava Džonsona

Evropski parlament upozorio je novog britanskog premijera Borisa Džonsona na "ekonomski vrlo štetne posledice" istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit) bez dogovora.

Parlament je potvrdio mogućnost izmene političke deklaracije uz sporazum o povlačenju, koji je London prihvatio, dodajući da sam sporazum ne može da bude izmenjen.

"Nedavne izjave, uključujući one date tokom kampanje za rukovodstvo Konzervativne stranke, značajno su povećale rizik od neuređenog izlaska Velike Britanije iz EU", upozorili su predstavnici političkih grupa u Evropskom parlamentu posle sastanlka sa glavnim pregovaračem Unije Mišelom Barnijeom.

U saopštenju se navodi da bi Bregzit bez dogovora bio "ekonomski veoma štetan", iako tu štetu ne bi obe strane osetile na isti način.

Novi premijer Britanije kako piše BBC ubrzo će početi i sastavljanje svog kabineta. Ranije su brojni ministri iz kabineta Tereze Mej dali ostavku navodeći da “ne mogu da služe u vladi Borisa Džonsona”.

 Džonsona je danas na putu do Bakingemske palate na kratko zaustavila grupa demonstranata iz organizacije za zaštitu životne sredine Grinpis (Greenpeace), koji su na taj način želeli da skrenu pažnju na klimatske promene koje se dešavaju u svetu.

Bivša premijerka Tereza Mej održala je oproštajni govor pre nego što je odnela ostavku kraljici Elizabeti, dodajući da će “uspeh ove vlade biti uspeh cele zemlje.”

Ona je dala ostavku na mesto lidera Konzervativne partije početkom juna, ali je ostala na premijerskoj funkciji dok se nije našla zamena, odnosno dok juče nije izabran Džonson. Podrška joj opadala je postepeno i to nakon referenduma u junu 2016. godine na kome su se građani Velike Britanije izjašnjavali o izlasku iz EU.

Izvor: BBC, Beta, Insajder