Borko Stefanović na skupu „Stop krvavim košuljama“: Moja glava može biti bilo čija

Može li se zamisliti da u Evropsku uniju ulazi zemlja u kojoj jednog od lidera opozicije udaraju štanglom po glavi - jedno je od pitanja postavljenih na tribini „Stop krvavim košuljama“, organizovanoj povodom napada na predsednika Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Borka Stefanovića.

Skup „Stop krvavim košuljama“

Na samom početku tribine sa razglasa se čula pesma "Aj Karmela" prepevana na srpski jezik koja je postala lajtmotiv protesta poslednjih godina.

"Ovo što je moja glava, može biti svačija" , rekao je Stefanović dodajući da je ovim poslata i poruka svim građanima da ako se ovako nešto može desiti njemu, kao političaru, zamislite šta se može dogoditi drugima. 

On je pozvao građane na skup koji će se održati u Kruševcu baš u mestu gde su ga pre samo pet dana metalnim predmetom napali.

Skup „Stop krvavim košuljama“

"Šta god uradili ili pokušali, gde god nas razbijali i napadali, neće nas zaustaviti, kao ni promene i pravdu koje dolaze u Srbiju. Ovakve tribine su pokazatelj da se naša zemlja budi i da posle mraka dolazi svitanje" , ocenio je Stefanović.

Uz predsednika Levice Srbije, na skupu su govorili književnica Vida Ognjenović, novinarka Biljana Lukić, dramaturg Siniša Kovačević, kao i glumci Sergej Trifunović i Tihomir Stanić.

Prema mišljenju Vide Ognjenović, za trenutnu atmosferu u društvu odgovornost snosi pre svega parlament koji "izgleda kao arena lavova".

"Naša skupština izgleda kao arena lavova koji riču i ujedaju na sve strane, a jedini zadatak im je da opoziciju onemoguće da išta kaže. Sada te reči iz parlamenta, njihovi članovi sprovode gvozdenim šipkama po glavi" , smatra Ognjenović.

Dramski pisac Siniša Kovačević pozvao je na bojkot.

"Bojkot svega… televizije, parlamenta, izbora. O kakvim izborima mi možemo da govorimo kada su Stefanovića metalnim štanglama češljali. Oteto nam je ono što je najsvetije, a to je sloboda, a kada nje nema, nema ničega, nema ni neba nad nama" , poručio je Kovačević.

Na ulične proteste pozvao je i glumac Sergej Trifunović.

"Ja nemam šta više da vam pričam dragi prijatelji, zemljaci, braćo – na ulice! Ništa vam drugo ne mogu reći osim – na ulice! Kako je ono govorio Gandi: prvo vas ignorišu, pa vam se smeju, onda se bore protiv vas i na kraju – pobedite. Zato, na ulice" , ponovio je Trifunović.

Učesnici tribine saglasili su se oko značaja udruživanja, međusobne podrške i neophodnog aktivizma, bez kojih, kako tvrde, "mehur od sapunice neće pući".

Podsećamo, predsedniku Levice Srbije Borku Stefanoviću, uoči održavanje tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu pre pet dana razbijena je glava metalnim predmetom.

Dvojica osumnjičenih za napad su uhapšeni istog dana, o čemu se, pre zvaničnog saopštenja MUP-a, oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odmah nakon incidenta u Kruševcu, opozicioni lideri održali su konferenciju za novinare i zajednički osudili napad na Stefanovića.

Izvor: Insajder