Britanski izaslanik sa članovima državnog vrha: Od Prištine očekujemo da ukine takse

Nakon izaslanika iz Nemačke i SAD, danas je u Srbiju doputovao generalni direktor za politička pitanja britanskog Forin ofisa Ričard Mur, koji je juče bio u Prištini. On se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Mur je izjavio da je Prištini izneo zahtev da ukine takse na uvoz robe iz Srbije, kako bi što pre dve strane nastavile dijalog. On je takođe naveo da je neophodno nastaviti napore na traženju načina da se dođe do kompromisnog rešenja za pitanje Kosova.

Ričard Mur i Aleksandar Vučić Foto: Twitter/predsednik Srbije

“Velika Britanija će uprkos Bregzitu, ostati posvećena pomoći i podršci regionu Zapadnog Balkana. Integracija čitavog Zapadnog Balkana u Uniju ključna je za njegovu stabilnost i prosperitet”, rekao je Mur na sastanku sa predsednikom Srbije, a saopšteno je iz Vučićevog kabineta. 

U razgovoru sa predstavnicima državnog vrha, Ričard Mur je naveo da je neophodno nastaviti napore na traženju načina da se dođe do kompromisnog rešenja za pitanje Kosova.

Na sastanku sa britanskim izaslanikom, Vučić je izrazio nadu da će “međunarodna zajednica nastaviti sa racionalnim pozivima Prištini da odustane od taksi koje je uvela protiv Srbije i srpskog naroda i ponovio da će Srbija odmah po ukidanju tih anticivilizacijskih nameta, biti spremna za nastavak razgovora sa Prištinom”.

Predsednik Srbije je upoznao Mura sa “činjenicom da Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu iz Briselskog  sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština". Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika, Vučić je ocenio da je "uvođenje taksi i izglasavanje Platforme u prištinskom parlamentu najbolji dokaz da Priština ne razmišlja o dijalogu, već o rešenjima koja bi mogla da destabilizuju ceo region".

Iz Vlade Srbije saopšteno je da su premijerka Ana Brnabić i Ričard Mur razgovarali o proširenju saradnje Srbije i Velike Britanije i o posledicama prekida dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Brnabić je rekla da je uvođenje taksi, formiranje kosovske vojske i usvajanje Platforme o dijalogu potezi kojima Priština pokazuje da ne razmišlja o dijalogu i da odbacuje svaku mogućnost traženja kompromisnog rešenja.

Premijerka je navela da ponašanje Prištine negativno utiče na život svih građana na Kosovu bez obzira na njihovu nacionalnost, ali i na stabilnost celog regiona. Kako piše u saopštenju, Brnabić je dodala da su potezi Prištine kontraproduktivni i izrazila nadu da će doći do adekvatnih pritisaka međunarodne zajednice koji bi vodili ka ukidanju taksi i stvaranju uslova za nastavak dijalog.

Iz Ministarstva spoljnih poslova su saopštili da je ministar Ivica Dačić u razgovoru sa Ričardom Murom naveo da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom radi pronalaženja kompromisa, kao i trajnog i održivog rešenja, nakon ukidanja neprihvatljivih taksi na robu iz Srbije. 

Pre nekoliko dana u Beogradu je bio američki državni podsekretar Dejvid Hejl, gde se sastao sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić. On je rekao da će SAD nastaviti da insistira na ukidanju taksi, kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

U Beogradu su pre dva dana bili i savetnici kancelarke Angele Merkel - Jan Haker i Matias Litenberg koji su dan ranije u Prištini razgovarali s premijerom i predsednikom Kosova Ramušom Haradinajem i Hašimimom Tačijem. Kako je posle sastanka sa Hakerom i Litenbergom rekao predsednik Vučić, nemački zvaničnici obavestili su ga da su nedvosmisleno tražili od Prištine da ukine takse, te da su mu preneli da od Srbije očekuju „uzdržanost, da deluje staloženo i smiri stvari“.

Izvor: Beta, Insajder