Britanski parlament glasao protiv Bregzita bez sporazuma

Britanski poslanici odbacili su večeras opciju Bregzita bez sporazuma. Ovakav ishod glasanja otvara put za eventualno odlaganje datuma izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Bregzit, ilustracija / Foto: AP Photo/Tim Ireland

Ukupno 312 poslanika glasalo je protiv Bregzita bez sporazuma, dok je 308 glasalo za tu opciju.

Poslanici sutra treba da se izjasne o eventualnom, ali i ograničenom odlaganju datuma napuštanja Velike Britanije iz članstva u EU.

Ukoliko se parlament odluči za tu opciju odlaganja, neophodno je da se i sve zemlje EU jednoglasno slože s tim.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je ranije da će glasati protiv Bregzita bez sporazuma.

Ovo glasanje rezultat je jučerašnjeg odbacivanja sporazuma o Bregzitu koji je premijerka postigla s Evropskom unijom. Protiv sporazuma glasao je 391 poslanik, a za 242.

Inače, to nije prvi put da su poslanici odbacili sporazum. Oni su već u januaru , većinom od 432 prema 202, odbacili sporazum o uslovima izlaska Britanije iz EU, a takvu odluku poslanika, Bi-Bi-Si (BBC) je označio kao „najveći poraz vlade u novijoj istoriji”.

Ministar finansija Filip Hamond upozorio je da bi Bregzit bez sporazuma doveo do "značajnog poremećaja", među kojim su povećanje stope nezaposlenosti, smanjenje plata i povećanje cena, a britanska vlada je navela da bi najveći deo uvoza bio bez carina.

Glavna zamerka britanskih poslanika se odnosila se na odredbu o granici odnosno “bekstopu” kojom bi Britanija ostala vezana trgovinskim pravilima za Evropsku uniju. Prema odredbama o "bekstopu", Velika Britanija bi ušla u privremenu carinsku uniju s EU, što bi značilo da između Irske i Severne Irske ne bi bilo carinskih pregleda.

Lider opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin izjavio je da je vreme za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora. On je takođe, uoči jučerašnjeg glasanja o sporazumu, pozvao poslanike da ponovo glasaju protiv, uprkos izmenama Tereze Mej.

Premijerka je pre glasanja uspela da od predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i evropskog pregovarača Mišela Barnijea dobije minimalne koncesije oko "bekstopa", kao što je instrument za pokretanje spora protiv EU ukoliko Brisel pokuša da neograničeno zadrži Veliku Britaniju u carinskoj uniji i obaveza da se do decembra 2020. pronađe alternativno rešenje.

Međutim, ni pristalice Bregzita, a ni protivnici nisu bili zadovoljni sporazumom.

EU: 11 mera u slučaju Bregzita bez sporazuma

Evropska unija usvojila je danas mere za slučaj da Velika Britanija napusti Uniju 29. marta bez sporazuma, što bi dovelo do promene procedura, preko noći, s obe strane Lamanša.

Parlament EU odobrio je danas poslednju od 11 takvih mera koje pokrivaju sve od vazdušnog, vodenog i drumskog saobraćaja do statusa stranih studenata.

Neki od tih mera bi zahtevale recipročne mere u Britaniji.

Belgijski poslanik Tom Vandenkendelere opisao je to kao  "tipične mere koej se preduzimaju  u vanrednom stanju i uvode se samo privremeno u odredjenom vremenskom periodu, pod strogim uslovima".

Skoro tri godine od referenduma održanog u junu 2016. godine na kojem su se Britanci izjasnili za Bregzit, ta zemlja je duboko podeljena.

Evropski pregovarač Mišel Barnije izjavio je nedavno da je EU spremna da odobri odlaganje Bregzita, ali da očekuje objašnjenja od Londona jer se o sporazumu ne može više pregovarati.

Izvor: Beta, BBC