Britanski parlament ponovo odbacio sporazum o Bregzitu

Britanski parlament ponovo je odbacio sporazum o Bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla s Evropskom unijom. Kako Bi-Bi-Si (BBC) prenosi, protiv sporazuma o uslovima izlaska Velike Britanije iz EU glasao je 391 poslanik, a za 242.

Bregzit

Rezultat današnjeg glasanja znači da će se britanski poslanici sutra izjašnjavati da li će Velika Britanija napustiti EU 29. marta bez sporazuma.

Ako parlament sutra odbaci i izlazak iz EU bez sporazuma, na glasanju u četvrtak odlučivaće o tome li da se od EU traži odlaganje Bregzita za najviše tri meseca.

Podsetimo, britanski poslanici su već u januaru , većinom od 432 prema 202, odbacili sporazum o uslovima izlaska Britanije iz EU koji je premijerka Tereza Mej usaglasila sa Briselom.

Poslanici iz grupe koja je za EU, kao i one koja je za Bregzit, odbacili su tada molbe premijerke da podrže sporazum koji je njena vlada postigla s EU u novembru i da tako realizuju odluku građana na referendumu u junu 2016. godine da napuste Uniju.

Takvu odluku poslanika, Bi-Bi-Si (BBC) je označio kao „najveći poraz vlade u novijoj istoriji”.

Glavna zamerka britanskih poslanika se odnosi na odredbu o granici odnosno “bekstopu” kojom bi Britanija ostala vezana trgovinskim pravilima za Evropsku uniju. Prema odredbama o "bekstopu", Velika Britanija bi ušla u privremenu carinsku uniju s EU, što bi značilo da između Irske i Severne Irske ne bi bilo carinskih pregleda.

Protivnici sporazuma

Tvrdokorne pristalice Bregzita u Konzervativnoj partiji Tereze Mej su već najvljivale da će verovatno nastaviti da se protive sporazumu ukoliko "bekstop" odredba ne bude povučena, analitičari su ocenjivali da je "malo verovatno da će sporazum proći".

Tereza Mej je sinoć, uoči glasanja, uspela da od predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i evropskog pregovarača Mišela Barnijea dobije minimalne koncesije oko "bekstopa", kao što je instrument za pokretanje spora protiv EU ukoliko Brisel pokuša da neograničeno zadrži Veliku Britaniju u carinskoj uniji i obaveza da se do decembra 2020. pronađe alternativno rešenje.

Među protivnicima sporazuma je i predsednik britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin koji je pozivao britanske poslanike da ponovo glasaju protiv, uprkos izmenama Tereze Mej.

Briatanski pravobranilac Džefri Koks ocenio je danas da će pravni rizik da će Velika Britanija ostati blokirana u carinskoj uniji sa Evropskom unijom ostati nepromenjen uprkos izmenama dogovora o Bregzitu usaglašenim sinoć.

Takođe je i uticajna grupa evroskeptičnih britanskih poslanika predložila odbacivanje sporazuma o kojem se danas glasalo.

Mej: Ako sporazum ne prođe, neće biti ništa od Bregzita

Tereza Mej je danas, govoreći u donjem domu parlamenta gde je vođena rasprava o sporazumu o Bregzitu, pozvala poslanike da podrže njen sporazum sa Evropskom unijom, navodeći da ukoliko "sporazum ne prođe, onda će Bregzit biti izgubljen".

Mej je rekla da je obezbedila "poboljšanja" s Evropskom unijom, u odnosu na ono što su britanski parlamentarci odbacili u januaru.

Međutim, mnogi britanski parlamentarci koji su se izjasnili za Bregzit i dalje su mišljenja da je sporazum "drži Britaniju previše vezanu za Uniju".

Velika Britanija se suočava vremenskim cajtnotom jer ima manje od tri nedelje do razlaza sa Evropskom unijom, 29. marta ove godine.

Izvor: Beta