Britanski parlament preuzeo kontrolu nad Bregzitom

Britanski parlamentarci glasali su da se od premijerke Tereze Mej preuzme kontrola nad Bregzitom kako bi se pronašlo rešenje za izlazak iz Evropske unije, koji bi većina u parlamentu podržala. Kako prenose britanski mediji, tri ministra vlade podnela su ostavke na svoje fukcije kako bi glasali za taj potez.

Britanski parlament, ranije glasanje o Bregzitu / Foto: Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Za preuzimanje kontrole nad dnevnim redom parlamenta glasalo je 329 poslanika, dok su 302 bila protiv.  Kako prenosi britanski BBC , reč je o potezu bez presedana, čiji je cilj da se pronađe većina za bilo koju opciju za Bregzit.

Tereza Mej je pokušala da spreči poraz nudeći parlamentarcima seriju glasanja o alternativama Bregzita, koje bi organizovala vlada. Prema njenim rečima omogućavanje parlamentarcima da preuzmu agendu u Donjem domu uspostavilo je “presedan koji nije dobrodošao”.

Parlamentarci će moći da glasaju za seriju opcija, koje uključuju održavanje novog referenduma, izlazak iz Unije bez dogovora ili dogovor poput onog koji ima Norveška, a koji bi Britaniji dao pristup jedinstvenom tržištu EU i zoni slobodne trgovine.  AP dodaje i da bi jedna od alternativnih opcija mogla da bude odustajanje od Bregzita.

Ta su glasanja zamišljena kao testiranje volje parlamenta kako bi se, ako ništa drugo, videlo šta misli većina.

Zakonodavci će u sredu glasati o nekoliko opcija Bregzita, kako bi dali šansu parlametnu da se usaglasi sa Briselom. Nakon toga će pokušati da vladu usmere u tom pravcu.

Premijerka Mej je rekla da ne daje nikakve garancije da će se ona pridržavati njihove odluke.

Lider laburista Džeremi Korbin, koji je takođe podržao amandman koji je predložio konzervativac Ser Oliver Letvin, rekao je da vlada “mora ozbiljno da shvati proces”, dodavši da “vlada nije uspela te da ovaj Dom mora, a veruje, i hoće uspeti”.

Prema njegovim rečima, poslanici će hteti da pronađu konsenzus o tome kako dalje, uključujući i moguće “potvrdno glasanje” javnosti, za šta je premijerka ranije rekla parlamentarcima da ne želi jer bi se na listiću našlo pitanje o ostanku u Uniji.

Premijerka je ranije rekla da njen sporazum s EU nema dovoljno podrške da bi prošao u Donjem domu, ali da se ona nada da će uveriti dovoljan broj poslanika da ga podrže tako da bi mogla ove nedelje da ga stavi na novo glasanje.

Britanski parlamentarci su već dva puta odbacili opciju Bregzita bez sporazuma, a premijerka Tereza Mej je zatražila odlaganje izlaska iz EU, što bi trebalo da se ozakoni ove nedelje.

EU podržala produžetak roka, Evropska komisija se sprema za tvrdi Bregzit

Evropska Unija, kako su prenele svetske agencije, nudi Britaniji kraće odlaganje izlaska iz EU čime daje šansu premijerki Terezi Mej da postigne dogovor u britanskom parlamentu o Bregzitu.

Predloženi novi datum izlaska je sredina aprila, a time se samo delimično izlazi u susret britanskoj premijerki koja je zatražila odlaganje Bregzita do sredine maja.

U agencijskim vestima se dodaje da će EU dozvoliti i odlaganje do 22. maja, ali samo pod uslovom da Tereza Mej izdejstvuje da dogovor o Bregzitu bude prihvaćen u parlamentu.

S druge strane, Evropska komisija saopštila je juče kako je završila pripreme u slučaju istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji bez dogovora, što je scenario koji se čini sve verovatnijim.

Izvor: N1; BBC; Insajder