Brnabić: Ako ste uvek u kampanji, onda nikad niste u kampanji

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je Srbija prošla odlično kroz epidemiju korona virusa i da Srbija ima jednu od najmanjih stopa smrtnosti od te infekcije u svetu, čak i u poređenju sa, kako je rekla, mnogo bogatijim državama sa jačim zdravstvenim sistemima.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Prema njenim rečima, „ispunjeni su svi uslovi pa i preko toga za povratak u kakvu takvu normalnost“.

„U ovom trenutku ne možemo da proglasimo pobedu nad epidemijom, ali se situacije smiruje, pod kontrolom je. Nadam se da ćemo uskoro moći da proglasimo pobedu“, rekla je Ana Brnabić za televizuju B92.

Komentarišući navode o predizbornoj funkcionerskoj kampanji, premijerka je rekla da u kampanji za izbore 21. juna ne učestvuje kao predsednica Vlade Srbije, već kao Ana Brnabić, članica Srpske napredne stranke.

„Želim da podržim SNS i listu 'Aleksandar Vučić - Za našu decu' jer verujem da je to budućnost Srbije. To ću raditi posle radnog vremena, a troškove pokrivam sama. Oni koji nas optužuju za funkcionersku kampanju su svi do jednog bili na vlasti i vodili takvu kampanju, tada im je to bilo u redu iako je i tada postojao zakon. Ako neko govori da je neko sve vreme u kampanji, kao što govore za Aleksandra Vučića i SNS, logički, ako ste uvek u kampanji, onda nikad niste u kampanji“, izjavila je Ana Brnabić.

Ocenila je da je Srbija „potpuno slobodno društvo“ i da svako može da kaže sve što misli i da kritikuje vlast.

„Svi koji kukaju EU i evroparlamentarcima oko izbornih uslova, verujem da ni u jednom od tih pisama nisu napisali da su oni izglasavali te izborne zakone 2010, 2011. ili 2012. godine koji važe i danas. Oni su ih sami pisali i usvajali svojom većinom u parlamentu“, istakla je premijerka.

Upitana o dokumentu koji je javnosti predstavio Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, u kojem je treća po veličini poslanička grupa u Evropskom parlamentu (EP) konstatovala da u Srbiji ne postoje fer uslovi za izbore, premijerka je rekla da EP ima različitih stavova, ali da iza tog dokumenta ne stoji većina.

Dodala je da „evroparamentarci mogu da upućuju posima podrške strankama koje su njima bliske, a da „često kada se pišu takva pisma, nemate sve argumente“.

Govoreći o drugim temama istakla je započeti elektronski upis prvaka u škole kao „važnu vest za Srbiju“ jer „to pokazuje napredak i brigu prema građanima, prema roditeljima“.

„Prvi put imamo potpuno elektronski upis bez ijednog papira“, rekla je premijerka.

Rekla je i da joj je „savršeno jasna“ poruka Podgorice da su građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori.

Ocenila je da je odluka Crne Gore o otvaranju granica te zemlje za građane više zemalja ali ne i Srbije pogrešna i da predstavlja „klasičan slučaj kada politikantstvo zamagli ekonomski interes i ono što je dobro za privredu i građane“.

Navela je i da veruje da će Podgorica promeniti tu odluku pod pritiskom turističkog sektora.

„Verujem da će biti velikog pritiska hotelijera jer je turizam najveći deo njihove ekonomije i zato su naši građani veoma dobri turisti. U jednom trenutku će popustiti pod pritiskom i verujem da će nas onda pozivati da dođemo u Crnu Goru“, navela je premijerka.

Navela je da ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore, ali i dodala da je njena ustavna obaveza kao premijerke i obaveza Srbije kao države da brinu o Srbima u Crnoj Gori, da njihova prava budu zaštićena.

„To radi svaka ozbiljna država. Ja sam za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, žao mi je što su oni u poslednje vreme izabrali neki drugi put, da se u 21. veku bave osnivanjem crkve umesto digitalizacijom, da želite da idete ka EU, a konfiskujete nečiju imovinu. To je daleko od onoga kako ja razmišljam“, rekla je Ana Brnabić.

Ocenila je da reciprocitetom nećemo dobiti ništa i da je besmisleno zatvarati granice Srbije za 28 odsto Srba koji žive u Crnoj Gori.

„Ne želimo da učestvujemo u tim igrama prošlosti već smo okrenuti budućnosti. Pozivam građane Crne Gore da dolaze u Srbiju, mi smo otvrena zemlja, želimo da ljudi dolaze ovde, to je naša politika i neće se menjati zato što je politika nekog drugog potpuno drugačija“, rekla je premijerka.

Upitana za odluku Hrvatske da ne otvori svoje granice za državljane Srbije, ona je rekla da je Zagreb doneo tu odluku samo za članice EU i da pretpostavlja da „nešto ne računaju preterano na turiste iz Srbije“.

Izvor: Beta