Brnabić: Francuska firma dala najbolju ponudu za aerodrom; Vučić: Izvanredan signal za strane investitore (VIDEO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da je francuska korporacija "Vansi erports" (Vinci Airports) dala najbolju ponudu za koncesiju na 25 godina za aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je cena od 501 milion evra viša od prvobitnih očekivanja, ističući da je koncesija aerodroma "izvanredan signal za dolazak investitora u Srbiju".

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić prilikom posete Narodnom muzeju Srbije

Brnabić je prilikom posete Narodnom muzeju Srbije rekla novinarima da je planirano da prihodi od koncesije i investicija u narednih 25 godina budu 1,5 milijardi evra, a da se posle 25 godina aerodrom vraća u vlasništvo Srbije.

Brnabić je rekla da je firma "Vansi" dala najbolju ponudu po sva tri kriterijuma - finansijskom, tehničkom i pravnom.

Dodala je da ta francuska firma već upravlja sa osam aerodroma u svetu.

Sa ovom koncesijom dajemo signal lokalnim samoupravama da postoje investitori koji žele da finansiraju kroz javno privatno partnerstvo, navela je Brnabić, dodavši da je tim koji je odlučivao o koncesionarima bio veoma profesionalan.

Vučić: Za budžet 417 miliona evra, 84 miliona malim akcionarima

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je projekat započet u vreme njegove Vlade, ali da je veći deo uradila ova trenutna Vlada.

„Očekivao sam prvo između 300 i 350 miliona evra. Kada sam shvatio da nam kreditni rejting raste, povećao sam na 400, a dobili smo 501 milion evra“, naveo je Vučić.

On je rekao i da „nismo napravili Er Srbiju ne bismo mogli da dobijemo više od 50 miliona evra“.

"Od toga 417 miliona evra je budžetskih prihoda, a 84 miliona dobijaju mali akcionari, građani Srbije", rekao je predsednik.

Vučić je istakao da će ljudi koji rade na aerodromu ostati da rade na tim mestima, a da će 732 miliona evra biti nivo investicija.

Obaveza im je da naredne tri godine ne mogu da povećavaju taksu, dodao je.

U ugovoru stoji da će 10 miliona putnika da imamo 2030, a više od sedam miliona 2024. godine, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je ovo "izvanredan signal za dolazak investitora u Srbiju", dodavši da su i neke druge kompanije bile veoma blizu.

"Bar još dve kompanije su bile veoma blizu ponude. Mislim da je jedna od stvari koja je presuda je odnos prema zaposlenima u aerodromu... Pojačavaće se naš aerosaobraćaj, taj aerodrom će izgledati bolje, prvo kad uđete u neku zemlju što vidite, to je aerodrom", rekao je Vučić.

„Važna vest je što ćemo imati punu slobodu da razvijamo naše regionalne aerodrome - u Nišu, Ponikve, možda i Kraljevo“, dodao je on.

Ugovor na 25 godina, detalji ponude za sada nepoznati

Odluke Vlade Srbije o izboru najpovoljnije ponude za korišćenje i upravljanje preduzećem Aerodrom Nikola Tesla u narednih 25 godina objavljena je na sajtu ovog preduzeća, a kako se navodi u Odluci, kao najpovoljnija je izabrana ponuda kompanije Vinci Airports. U Odluci se ne navode detalji ponude, već samo da ugovor mora da bude potpisan u roku od 60 dana. 

Kako su objavili mediji pozivajući se na neimenovane izvore, "Vansi erports" je ponudio 501 milion evra za koncesiju aerodroma na 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, dok će godišnja taksa na koncesiju iznositi od pet do 16 miliona evra.

U Odluci Vlade Srbije se takođe navodi da će izabrani ponuđač plaćati „koncesionu naknadu na način i u iznosima predviđenim u konačnom tekstu javnog ugovora“, a ugovor će biti potpisan u naredna dva meseca.

Koncesiju na Aerodrom ili pravo na korišćenje nacionalnog dobra, kako glasi jedna od definicija, Vlada je odobrila na 25 godina, što znači da će u tom periodu Aerodromom upravljati kompanija Vinci.

Detalji, poput onog koji se tiče visine taksi za prevoznike i putnike, biće poznati tek kada bude potpisan i objavljen ugovor. 

Prema jučerašnjem pisanju lista Blic, za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla" prijavile su se kompanije koje su za 25-godišnje upravljanje ponudile naknadu veću od 450 miliona evra.

Aerodrom Beograd monopolsko je preduzeće, što znači da zarađuje od svih avio-kompanija koje ga koriste za saobraćaj, a po pravilu je poslovalo profitabilno.

Pojedini stručnjaci su upravo zbog toga smatrali da je loša odluka države da Aerodrom da na korišćenje.

Profesof Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić je za Radio Slobodna Evropa između ostalog ocenio da Aerodrom ima dovoljan profit da “sam sebe finansira, sam sebe gradi, dograđuje i unapređuje“.

Njegovo mišljenje deli i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević koji je takođe rekao da nema „nikakve logike“ odluka da se Aerodrom, koji posluje uspešno, da pod koncesiju.

Ponude za beogradski aerodrom su dostavili i švajcarsko-francuski konzorcijum "Zurich Airport" sa kompanijama "Eiffage" i "Meridiam Eastern Europe Investments", indijsko-grčki konzorcijum "GMR Infrastructure ltd" i "Terna", i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum "Incheon international Airport corporation", "Yatirimlari ve Islatme", "VTB capital infrastructure".

Odluka o najboljim ponudama za koncesiju trebalo je da bude doneta do 25. decembra, ali je potom taj rok pomeren na 29. decembar, pa na 5. januar.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom "Nikola Tesla" objavili su 10. februara 2017. godine.

Izvor: Beta, Insajder