Brnabić: Kontradiktorne izjave rektorke, sramota je šta se dešava u Rektoratu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne očekuje da ministar finansija Siniša Mali podnese ostavku na tu funkciju, kao i da ne dovodi u pitanje da li on ostaje ministar. Ona je navela da rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović daje kontradiktorne izjave o dešavanjima u Rektoratu i dodala da se rektorka nije izjašnjavala kada su u zgradu BU ulazili predstavnici političkih grupacija koji su podržali studente.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Premijerka je na konferenciji za novinare rekla da je to što se trenutno dešava u Rektoratu „sramota za Beogradski univerzitet“, da je „tužna politička predstava kojoj se kraj ne nazire“. Ona je istakla da se ne zna koji su konkretni zahtevi „grupe od 15 do 20 studenata“, koji su prema njenim rečima politički aktivisti.

Ona je studente pozvala da joj dostave svoje zahteve o kojima, kako je rekla, spremna da se odmah izjasni. Premijerka je dodala da ne može i ne želi da se meša u autonomiju Univerziteta i apelovala na studente koji blokiraju Rektorat da omoguće studentima da dobijaju usluge koje su im potrebne, a profesorima da nastave svoje aktivnosti.

Prema njenoj oceni, rektorka BU Ivanka Popović, koja je juče osudila upad političkih aktivista vladajuće stranke u zgradu Rektorata, da daje kontradiktorne izjave o dešavanjima u Rektoratu i zahtevima studenata.

Kako je navela Brnabić, rektorka veruje da je u Rektorat ušla grupa političkih aktivista Srpske napredne stranke, a „nije se izjašnjavala kada su u zgradu ulazili i studentima davali podršku predstavnici drugih političkih grupacija kao što su pokret „Jedan od pet miliona i Savez za Srbiju“.

Inače, rektorka i studenti udruženja „Jedan od pet miliona“, koji već 10. dan blokiraju zgradu Rektorata, danas su nastavili pregovore.

Popović je nakon sastanka izjavila da je razgovor bio konstruktivan i da su korak bliže dogovoru. Predstavnica studenata Valentina Reković rekla je da su razgovori bili konstruktivni, te da su zaključili da je svima u interesu da se što pre „izvede na čistac“ doktorat ministra finansija Siniše Malog.

Rektorka osudila upad aktivista vladajuće stranke u Rektorat

Jučerašnjim saopštenjem u kome je osudila upad aktivista vladajuće stranke, rektorka Popović je ispunila uslov za nastavak pregovora sa studentima. Ona je u saopštenju navela da je upadom stranačkih aktivista narušena autonomija univerziteta, a uz saopštenje priložene su i fotografije iz kojih je jasno da je reč o aktivistima SNS.

Blokada zgrade Rektorata počela je u petak prošle nedelje, a glavni uslov je bio da rektorka na javnom servisu zatraži od premijerke Ane Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog dok se odlučuje o tome da li je njegov doktorat plagijat. Studenti Udruženja "1 od 5 miliona" saopštili su u sutradan da su preuzeli kontrolu nad celim objektom, jer im je, kako su rekli, prethodnu noć bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja. Oni su tokom istog dana pokrili i kamere u zgradi Rektorata i, kako su saopštili, sada odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz objekta.

Studenti su u ponedeljak onemogućili ulaz i zaposlenima, nezadovoljni načinom na koji je Rektorat osudio incident koji se dogodio prvog dana. Tada su, kako tvrde, aktivisti SNS unutar zgrade napali studenta Srđana Markovića.

Rektorat je nakon toga saopštio da je napad došao od strane „očiglednih političkih neistomišljenika“.

Studentkinja Mila Jovanović iz Udruženja „Jedan od pet miliona“ rekla je za Insajder pre nekoliko dana da je na sastanku rektorki Beogradskog univerziteta Ivanki Popović rečeno da će blokada biti okončana "u roku od sat vremena“ pod uslovom da ona javno izgovori jednu od dve rečenice. Prva je, kako su i ranije naveli, da preporuči smenu ministra finansija Siniše Malog dok je u toku odlučivanje o njegovom doktoratu, dok drugu rečenicu nije otkrila, pozivajući rektorku da je saopšti medijima. Jovanović kaže da će nastupiti radikalizacija blokade Rektorata, ako nijedna od dve rečenice ne bude izgovorena u roku od sedam dana.

Odgovarajući na pitanje Insajdera, premijerka Brnabić je već izjavila je da neće smeniti ministra finansija Sinišu Malog, zato što, kako je rekla, ne pristaje na ultimatume koji dolaze od 15 studenata.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.