Brnabić na pitanje Insajdera ko plaća Blerov institut da savetuje Vladu: Rade volonterski... (VIDEO)

Premijerka Ana Brnabić ni danas nije odgovorila na pitanje Insajdera ko plaća Institut za globalne promene Tonija Blera da savetuje Vladu Srbije. Brnabić je na konferenciji za novinare više puta ponovila da se za usluge Blerovog instituta ne izdvaja ni dinar iz budžeta Srbije, kao i da savetovanje Vlade spada u njihove „pro bono aktivnosti“. Na pitanje Insajdera da li to znači da njih baš niko ne plaća da savetuju srpsku vladu, Brnabić je odgovorila da to pitamo Blerov institut. Iako je i danas istakla da Vlada radi transparentno, i pored insistiranja, premijerka nije htela da obeća da će nam dostaviti ugovor sa Institutom.

Ana Brnabić

Nakon što je na sajtu Instituta za globalne promene Tonija Blera javno objavljen oglas za angažman dva savetnika u Vladi Srbije, koji će biti zaduženi za „visoko prioritetne projekte Vlade“ i „podršku državnim zvaničnicima u odnosima s javnošću”, Insajder je pokušao da od premijerke Ane Brnabić sazna ko plaća Insitut da savetuje srpsku vladu. Ona je na konferenciji za novinare pre skoro tri meseca obećala da će Insajderu dostaviti tu informaciju, ali nam je umesto toga iz njenog kabineta poručeno da pitamo Blerov institut ko ih plaća.

Isto pitanje danas smo postavili premijerki na konferenciji za novinare, ali je ona više puta ponovila da se za usluge Blerovog instituta ne izdvaja ni dinar iz budžeta Srbije.

„To što Blerov institut radi je deo njihovih neprofitnih aktivnosti, dakle pro bono aktivnosti, volonterskih. Nijedan jedini dinar iz budžeta, od novca poreskih obveznika, ne ide na usluge Blerovog instituta. Zašto imaju takve neprofitne aktivnosti, koji se odnose, na Srbiju, morate njih da pitate. Ne mogu da govorim o strateškoj politici Instituta. Ja vam kažem mi ne plaćamo, a vi mene pitate zašto oni to rade pro bono“, navela je Brnabić i upitala: „Ko sam ja, portparol Instituta“.

Na pitanje Insajdera da li to znači da Blerov institut ne plaća baš niko da savetuje Vladu Srbije, Brnabić je odgovorila: „Ne, ne plaća ga Vlada Srbije“.

Premijerka je nakon molbe da nam dostavi ugovor koji je Vlada potpisala s Institutom, navela da „mora da proveri na koji je način to regulisano“ i ponovila da ga ne plaća Vlada.

Na konstataciju novinara Insajdera da je važno da se zna ko plaća Blerov institut, Brnabić je odgovorila da ona „ne zna da ih iko plaća“.

„Da li ste čuli za neku organizaciju koja ima pro bono aktivnosti?  Kada neko ima pro bono aktivnosti, to znači da za te pro bono aktivnosti  oni ne dobijaju novac. Ne znam zašto ste vi uvereni da ako neko radi pro bono, da mu neko drugi daje taj novac. Ja sam radila stvari u životu pro bono. Imala sam normalan posao, kojim sam zarađivala za život, radila sam pro bono za Nacionalnu alijansu za lokalni i ekonomski razvoj (NALED). To mi Naled nije plaćao, što ne znači da mi je plaćao neko treći“, odgovorila je premijerka.

Na molbu Insajdera da nam dostavi ugovor, pa da sve bude jasno, Brnabić nas je ponovo uputila na Blerov institut, a na konstataciju da Institut nije odgovoran građanima Srbije, nego Vlada, ona je rekla da je sve u potpunosti transparentno i da se nijedan dinar iz budžeta ne izdvaja na to.

Novinarka Insajdera je ponovo zatražila od premijerke ugovor, na šta je ona odgovorila: "Hvala".

Konkurs za savetnike uklonjen nakon pisanja medija

Institut za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera početkom decembra raspisao je konkurs za dva viša savetnika Vlade Srbije. Međutim, nakon interesovanja medija, konkurs je uklonjen s njihovog sajta iako je u njemu pisalo da ističe 21. decembra.

Kako su u Blerovom institutu rekli za Insajder, ponude za posao su sklonjene jer su kandidati nađeni.   Takođe su naveli da ova dva radna mesta ne finansira Vlada Srbije. Na pitanje ko ih plaća, nisu želeli da odgovore.

„Ponude za posao su sklonjene (sa sajta) jer smo identifikovali kandidate. Ove pozicije su povezane s projektom Instituta u Srbiji koji služi kao podrška jačanju javnih službi. One čine deo šireg, neprofitnog rada Instituta koji služi kao podrška vladama širom sveta i nije koštala Vladu Srbije,“ rekao je za Insajder portparol Instituta Benedikt Mejkon-Kuni.

Premijerka Ani Brnabić prethodno je izjavila da je angažovanje Blerovog instituta u formi „deliviri junita“ počelo u vreme bivšeg premijera Aleksandra Vučića, a da je ona samo nastavila tu praksu.

„Deliviri junit radi na najbolji mogući način. Pomaže Vladi i svim resornim ministarstvima da bi neke od najboljih projekata isporučili. To ne plaćaju građani Srbije“, navela je Brnabić.

O angažovanju Tonija Blera u Srbiji pisao je i Gardian, koji je objavio da je ugovor o savetovanju između Srbije i Blerove agencije sklopljen u Abu Dabiju, a da će njegove usluge biti finansirane iz fondova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvor: Insajder