Brnabić na pitanje Insajdera: Neozbiljno je da Strategiju za turizam svedete na mehanizam za nastavak finansiranja Er Srbije (VIDEO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je kao neozbiljno pitanje Insajdera da li je Strategija za razvoj turizma samo mehanizam da se nastavi sa finansiranjem Er Srbije iz budžeta i nakon isteka te obaveze iz ugovora krajem 2016.  Premijerka je zatim novinarku Insajdera uputila da o efektima Strategije za razvoj turizma pita ministra trgovine i turizma Rasima Ljajića. Kako je našoj novinarki oduzet mikrofon, nije bilo prilike za bilo kakvu reakciju, pa ni da premijerki kažemo da smo odgovore već pokušali da dobijemo od Ministarstva trgovine i turizma, a pre toga i od kabineta predsednice Vlade.

Ana Brnabić Foto: Beta/Slobodan Miljević/MO

„Krajnje je neozbiljno da kažete da je Strategija za razvoj turizma na kojoj se ozbiljno radilo i koja je stvarno odličan strateški dokument samo način da se da podrška Er Srbiji“, rekla je Brnabić u Subotici, na konferenciji za novinare povodom godinu dana Vlade, a odgovarajući na pitanje novinarke Insajdera.

„Svakako da je i podrška Er Srbiji uključenu u Strategiju razvoja turizma. Er Srbija je naša nacionalna aviokompanija koja je zaslužna za to što je međunarodni Aerodrom Nikola Tesla postao regionalni hub, što imamo veći broj turista, veći broj noćenja i direktne letove do Njujorka. Sada imate ljude koji dolaze u Beograd, ostaju tu dva, tri ili pet dana i lete dalje za Njujork. Ja se nadam da će Er Srbija nastaviti da raste, da će nastaviti da uvećava svoj profit, a iz godine u godinu ona je sve profitabilnija. Hoću bez dileme da kažem da se kao predsednica Vlade nimalo ne stidim, niti žalim što podržavamo Er Srbiju. Sve radimo u skladu sa svim pravilima Evropske unije i svim pravilima zaštite konkurencije. Isto tako, to ne znači da mi ne razgovaramo i s drugim avio-kompanijama“, tvrdi premijerka.

Umesto objašnjenja za šta je tačno dato 12 miliona evra Er Srbiji, a na osnovu Strategije razvoja turizma, premijerka je praktično kao argument da je novac dobro potrošen navela dobre rezultate turističke privrede. U maju 2018. u odnosu na maj 2017. godine broj dolazaka turista većije za 14,1 odsto, broj noćenja stranih turista veći je za 27 odsto, a Srbiju je prošle godine posetilo više od tri miliona turista što je, kako je rekla premijerka, za 12 odsto više nego 2016. godine.

„Ako hoćemo da gledamo i da budemo ozbiljni i odgovorni mislim da je važno da pogledamo rezultate Strategije za razvoj turizma i da ne govorimo paušalno: 'Vi ste doneli Strategiju za razvoj turizma da biste pomogli Er Srbiji'. To je stvarno nekako neozbiljno u najmanju ruku“, navela je Brnabić.

Ona je dodala da o detaljima dokumenta svakako možemo da pitamo ministra trgovine i turizma Rasima Ljajića koji kako je rekla „može da da mnogo više podataka o tome kakve rezultate daje strategija razvoja turizma“.

Problem je, međutim, u tome što u nadležnom Ministarstvu na čijem je čelu Rasim Ljajić detalje o finansiranju Er Srbije nemaju. Samo dan ranije na pitanja koja su postavili novinari Insajdera, u Ministarstvu trgovine i turizma nam je rečeno da oni nisu opredelili ta sredstva i da nisu isplaćena sa njihovog računa.

Nakon postavljenog pitanja novinarki Insajdera međutim nije bilo omogućeno da postavi nijedno potpitanje o nastavku finansiranja Er Srbije iz republičkog budžeta, jer joj je oduzet mikrofon.

Iako je prema ugovoru sa Etihadom država bila u obavezi da bespovratno ulaže sredstva u Er Srbiju do kraja 2016, finansiranje nacionalne avio kompanije sredstvima iz budžeta je nastavljeno, a osnov za nastavak finansiranja tokom 2017. pronađen je u Strategiji za razvoj turizma. Samo po ovom osnovu kompaniji je prošle godine isplaćeno čak 12 miliona evra. Na pitanje novinara zbog čega se Er Srbiji i dalje daje novac iz budžeta iako je ta obaveza prestala na kraju 2016, i ministar finansija Siniša Mali se upravo pozivao na tu Strategiju, iako ni on nije objasnio za šta je tačno Er Srbiji dato čak 12 miliona evra iz budžeta.

Izvor: Insajder