Brnabić: Nasilnim upadom u RTS za mene su mirni protesti završeni

Premijerka Srbije Ana Branbić izjavila je danas da vlast ničim nije izazvala radikalizaciju protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

"Nasilnim upadom u Radio televiziju Srbije za mene su mirni protesti završeni", rekla je Brnabić za RTS i dodala "to što sam ovde, to je moja podrška RTS-u".

Ona je navela i da je veoma važno ne relativizovati nasilje.

"Treba sačekati s reagovanjem na presudu Karadžiću"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da treba sačekati s reagovanjem na presudu bivšem predsedniku Republike Srpske u Hagu Radovanu Karadžiću.

"Zanimljivo je kako su svi iz regiona požurili da daju neverovatne izjave. Treba da pustimo da vidimo šta će da kažu svi ostali, a mi ćemo naravno dati svoj stav", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da su svi u regionu "požurili da kažu šta misle", bez, kako je rekla, razmišljanja o tome kako se to odražava na njihove odnose sa Srbijom.

Premijerka je rekla da se, otkako je došla na čelo Vlade Srbije, trudi da održi i uspostavi dijalog ako ga nema. Razgovarala je, kaže, o različitim temama sa organizacijama civilnog društva, između ostalog i sa Kućom ljudskih prava, koja se ne slaže sa politikom Vlade.

Ona je rekla da se velika većina građana protivi nasilju i da ne pozdravlja nasilni upad na RTS, pretnje medijima i nošenje motorne testere po hodnicima.

"To je veoma važno ne relativizovati nasilje time što ćemo reći oni su krivi, ali kriv je i RTS i vlada, treba da znamo ko je kriv i kao društvo to treba da osudimo svi", poručila je Brnabić.

Neće, međutim, da razgovara sa Boškom Obradovićem.

"Sa vandalima i nasilnicima ne razgovaram. Razgovaraću sa ljudima sa kojima se ne slažem, da sednemo i da pojasnim naše stavove, čujem šta misle, da se bolje razumemo", rekla je Brnabić.

Građani Srbije nemaju čega da se plaše, istakla je Ana Brnabić.

"Pokazali smo svih ovih nedelja, a naročito kada su radikalizovani, da je država Srbija u potpunosti sposobna da sačuva red, ustavni poredak i da zaštiti demokratsku volju građana", navela je Brnabić i zahvalila pripadnicima MUP-a na tome kako su se poneli.

Subotnji protest „1 od 5 miliona“ okončan je upadom u zgradu RTS-a u vreme emitovanja Dnevnika. Nakon blokade koja je trebalo da traje dva sata i organizovanja „Dnevnika slobodne Srbije“, demonstranti su se u zgradi RTS zadržali nekoliko sati zahtevajući da se uključe u program RTS i da ih prime direktor i glavni urednici televizije.

Dan kasnije, lideri Saveza za Srbiju su zakazali protest u vreme najavljene konferencije za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da bi nakon blokade zgrade Predsedništva demonstranti otišli do policijske stanice i Ulici despota Stefana, zahtevajući oslobađanje uhapšenih zbog upad u RTS.

Svi uhapšeni od koji se neki terete prekršajno, a neki krivično trenutno su na slobodi.

Izvor: Beta, Insajder