Brnabić: Nemam ništa protiv Vučićevih slika, treba jačati nacionalne simbole

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi nikakav problem u tome da se fotografije predsednika Srbije Aleksandra Vučića postave u državne institucije, jer, kako je navela, treba jačati kult nacionalnih simbola Srbije.

Ana Brnabic. Foto: Srđan Ilić

"Nemam ništa protiv da se slike Vučića stavljaju u državne ustanove", rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je njemu to normalno, navodeći da su u vreme kada je služio vojsku, bile istaknute Titove slike.

Na pitanje da li i u školama treba da stoje Vučićeve slike, Šarčević je rekao da je njemu mormalnije da u njima stoje slike prosvetnih velikana.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin juče je za Insajder praktično potvrdio da je pokrenuo inicijativu da se u službene prostorije Vojske Srbije i Ministarstva odbrane postave fotografije predsednika Republike Aleksandra Vučića. On je rekao da će se o tome izjasniti kada se završe interne procedure.

Na pitanje novinara Insajdera da li je isticanje fotografije predsednika u službenim prostorijama preterana personalizacija države, Vulin je rekao:

„Draga i poštovana koleginice, meni je zaista žao što vi imate toliku frustraciju koja se zove Aleksandar Vučić i zajedno sa njim upoređujete sve što ima veze sa njim...“, rekao je između ostalog ministar odbrane.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, rekao je za Insajder da je ovaj predlog samo “dodvoravanje” koje je protivno pravilniku službe i neprimereno savremenim demokratskim državama koje “teže da uđu u EU“.

Izvor: Beta