Brnabić o napadu na novinara Milinovića: Malo je reći da osuđujem, nadam se najstrožoj kazni za napadače

Premijerka Srbije Ana Brnabić osudila je danas napad na novinara Daška Milinovića u Novom Sadu, kao strašan i nedopustiv i rekla da bi volela da napadači budu "najstrože kažnjeni".

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

"Malo je reći da osuđujem. Fizički napad je crvena granice  koja se u civilizovanom  društvu ne sme preći",  rekla je Brnabić, u obraćanju novinarima u Beogradu, posle sednice skupštinskog Odbora za Ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Ona je rekla da su, koliko zna, svi nadležni organi reagovali - policija i tužilaštvo i očekuje da budu brzi i efikasi.

"Sudovi treba da efikasno urade svoj posao, volela bih da se izrekne najteža kazna za napad", naglasila je Brnabić.

Dvojica nepoznatih muškaraca napala su jutros Milinovića kada je krenuo na posao. Prvo su ga poprskali suzavcem a onda nekoliko puta udarili metalnom šipkom, zbog čega je prebačen na Urgentni centar. Hitnu reakciju nadležnih zatražili su Ministarstvo kulture i novinarska udruženja.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić rekao je za Insajder da je nakon napada na Milinovića pokrenut mehanizam sa kontakt tačkama kako bi napadači bilo što pre pronađeni. Matić kaže da ga je način napada, pokašaj udarca šipkama po glavi, podsetio na ubistvo novinara Milana Pantića i da i zbog toga napadu na Milinovića mora da pristupi najozbiljnije i da se slučaj reši bez odugovlačenja.

Novinar Daško Milinović je i ranije bio meta napada radikalnodeničarskih pokreta i fašističkih grupa, zbog toga što jasno iznosi antifašističke stavove.

Izvor: Beta, Insajder