Brnabić o sastanku sa opozicijom: Išla bih samo ako bih morala, mediji bi trebalo da budu otvoreniji prema njima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se na sastanku predstavnika vlasti i opozicije u Beogradu pričalo o tome kako promeniti izborni zakon i Poslovnik Skupštine, koji su usvojeni u vreme “aktuelne opozicije”. Ona je navela da bi mediji trebalo da budu otvoreniji prema opoziciji, ali da se ona “ne bavi uređivačkom politikom”.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

 “Govorilo se o 'demokratskim tekovinama' koje su oni napravili da bi pobeđivali na svim izborima. Bilo je reči o promeni skupštinskog poslovnika koji su oni doneli, a Srpska napredna stranka (SNS) ga nije dirala. Poslovnik im se danas ne sviđa zbog toga što ne daje prostora opoziciji”, rekla je Brnabić na televiziji "Prva".

Ona je navela da nije bilo pritisaka na SNS da se održi sastanak sa opozicijom i dodala je ta stranka uvek bila sprema na dijalog. Upitana da li bi ona trebalo da razgovora s opozicijom, kao premijerka, Brnabić je rekla da redovno razgovora u Skupštini Srbije.

“Šta to znači? Da možemo da se nađemo i na plaži, ako oni hoće na odmor? Ali, to nije u skladu sa onim o čemu oni pričaju, instituciji vladavine prava. Traže da se viđaju gde oni hoće. Nadam se da neću morati da idem na taj sastanak. Ali, ako moram, ići ću”, navela je premijerka, a prenosi B92.

Brnabić je dodala da bi želela da mediji budu “otvoreniji” prema opoziciji, “da bi građani mogli da vide šta sve govore”.

“Razmirice sa Popovićem ostaviti po strani”

Premijerka Ana Brnabić je da je reagovala na izjave ministra Nenada Popovića zbog toga što su stavovi koje je izneo u suprotnosti sa zvaničnom politikom Vlade, ali da razmirice moraju biti stavljene po strani.

“U Vladi će, kao i u svakom drugom kolektivu, postojati neke razmirice. To moramo staviti po strani, jer mi nismo ovde zbog nas, već smo tu zbog građana. Svaki pojedinac u Vladi ima pravo na svoje mišljenje, a pojedinci nastoje istovremeno da zastupaju politiku stranke koju predstavaljaju", rekla je Brnabić i dodala da je Popović to izjavio kao predsednik stranke, a ne kao ministar.

Popović je izjavio da je Briselski sporazum "mrtav" i da "evropskih integracija Srbije više nema", nakon čega je Brnabić rekla da ministri koji nisu u stanju da sprovode politiku Vlade slobodni su da je napuste.

“Želela bih da građani mogu da vide šta je Dragan Đilas govorio u autorskom tekstu u NIN-u. On je rekao da je Moravski koridor nepotreban, želela bih da građani Čačka i ostalih mesta kroz koje taj koridor treba da prođe to čuju”, istakla je Brnabić.

Ona je ocenila da bi mediji svakako mogli da budu "otvoreniji", ali da se ona ne bavi uređivačkom politikom.

Gotovo tri sata trajao je jučerašnji sastanak na Fakultetu političkih nauka, na kojem su bili predstavnici stranaka opozicije koje su najavili bojkot izbora, ukoliko ne dođe do promene izbornih uslova, kao i ministar i predsednik Gradskog odbora SNS Nebojša Stefanović i poslanici SNS Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić.

Ispred opozicije na sastanku su bili Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, Nebojša Zelenović, funkcioner Socijaldemokratske stranke Aleksandar Ivanović, lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, poslanici Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, predsednik Političkog saveta Nove stranke Aris Movsesijan, predstavnik LDP...

Skupu su prisustvovali i predstavnici nevladinog sektora.

Milan Antonijević, direktor Fonda za otvoreno društvo, koje je iniciralo taj razgovor, izjavio je da je sastanak bio konstruktivan i da je dobro da se na taj način otvara dijalog.

“Ovde nema ničeg spornog i veoma je dobro da se dijalog na ovaj način otvara u Srbiji, sa relevantnim akterima”, rekao je Antnonijević.

Razgovor predstavnika vlasti i dela opozicije bio je zatvoren, a nakon što je okončan nije bilo izjava za medije političara koji su na njemu učestvovali.

Upitan otkud taj sastanak, Antonijević je rekao da se i FPN i organizacije civilnog društva bave proučavanjem izbornog sistema, što je, kako je naveo, dovoljan legitimitet da se na ovakav način organizuje otvoren razgovor o svim temema, važnim za izbore.

Zahtev da razgovor prođe bez medija on je obrazložio željom organizatora da se u atmosferi bez novinara otvoreno govori.

Izvor: Beta, Insajder