Brnabić: Od 1. novembra veće plate u javnom sektoru

Predlogom rebalansa budžeta predviđeno je povećanje plata u javnom sektoru od 1. novembra i to u rasponu od osam do 15 odsto, najavila je danas na konferenciji za novinare premijerka Ana Brnabić. Najveće povećanje, od 15 odsto, dobiće medicinske sestre i tehničari, 10 odsto ide lekarima, a nakon zdravstvenog sektora, najveća povećanja potom idu za sektor nauke i kulture.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Zaposleni u tim oblastima dobiće 10 odsto povećanja, a devet odsto predviđeno je za prosvetu, zaposlene u sudovima, tužilaštvima i službama socijalne zaštite, dok će državna uprava dobiti osam odsto povećanja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da povećanja ne bi bila moguća bez mera fiskalne konsolidacije koje su uvedene 2014. godine i bez discipline koju je - kako je rekla - ova Vlada zadržala.

Od 1. decembra, najavila je premijerka, svi penzioneri dobiće jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, dok je povećanje penzija planirano od 1. januara 2020. godine i da, iako se radi na budžetu, može da kaže da će povećanje penzija biti zasigurno makar pet odsto.

„Kada kažete rebalans budžeta, to ima negativnu konotaciju u našoj zemlji, jer je rebalans u prošlosti bio finansijski instrument da vlast pokrije deficit budžeta koji je napravila. Ovo je prvi pozitivni rebalans u istoriji Srbije, to znači da ga imamo ne jer smo povećali rashode, pa pokrivamo to, već jer smo povećali prihode. Oni su veći od očekivanih i mi ovim rebalansom hoćemo da ih rasporedimo do kraja godine, da vratimo građanima kroz povećanje plata i podršku penzionerima i da dodatno uložimo sredstva u infrastrukturu“, navela je Ana Brnabić.

Povećanje plata u javnom sektoru

Ona je rekla da je suficit na kraju avgusta iznosio 64,4 milijarde dinara što je 60 milijardi dinara bolje od očekivanog.

Premijerka ja najavila i ulaganje od 16,8 milijardi dinara za dva velika infrastrukturna projekta. Od toga je 120 miliona evra planirano za Moravski koridor čiji početak izgradnje očekuje već sledećeg meseca, dok je drugi projekat deonica Čačak – Požega auto-puta Miloš Veliki čiji završetak očekuje krajem 2021.

Vlada je, prema rečima premijerke, obezbedila sredstva i za rešavanje problema građana zaduženih u švajcarcima i za obnovu objekata javne namene.

„Ovi rashodi neće ugroziti stabilnost budžeta, javni drug nastavlja da pada i sada iznosi 52 odsto BDP-a. Prema preliminarnim informacijama, u prvih sedam meseci privukli smo dve milijarde 320 miliona evra što je 42 odsto više nego prošle godine“, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da će Predlog rebalansa budžeta biti već danas prosleđen Skupštini na odlučivanje.

Zvaničnici Srbije su u više navrata najavljivali da će prosečna plata u Srbiji do kraja godine biti 500 evra. Prosečna mesečna zarada za jun je, prema podacima Zavoda za statistiku, bila 53.633 dinara.

Izvor: Insajder