Brnabić: Od sutra do ponedeljka radiće samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe

Od srede do nedelje u Srbiji će raditi samo prehrabrene prodavnice, apoteke, benzinske pumpe, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba. Kako je rekla, vrtići neće biti zatvoreni, a niži razredi osnovne škole mogli bi na onlajn nastavu da krenu od ponedeljka.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

„Nećemo uvoditi policijski čas. Radiće dakle sve ono što je neophodno za normalan život. Potrebno je da dodatno usporimo život u Srbiji kako bismo videli da brojevi novozaraženih stagniraju. Ovo je pre svega podrška našim zdravstvenim radnicima. Ovo je kompromisno rešenje zato što su oštre mere ali su u ovom trenutku na snazi pet dana iako je medicinski deo tražio da one budu najmanje 14 dana“, navela je premijerka.

Pošte i banke nastavljaju da rade kao i proizvodni kapaciteti, dodala je.

"Takođe, državne institucije nastavljaju da rade, sve ovo ostalo prelazi koliko god je moguće na onlajn", dodala je.

„Da li će mere od sledećeg ponedeljka biti produžene zavisi do svih nas. Apelujem na maksimalnu disciplinu, na razumevanje situacije u kojoj se nalazi naš zdravstveni sektor i zdravstveni radnici koji rade u užasno teškim okolnostima već godinu dana, da pokušamo da im pomognemo i da pokušamo da zaštitimo njih i njihove porodice, ako već neki od nas nemaju dovoljno razumevanja da zaštite sebe i svoje porodice“, rekla je Brnabić.

Kako je navela, radiće se i na dodatnom povećanju kapaciteta za testiranje i na dodatnom testiranju na granicama kako bi se tu povećala kontrola.

„Ovde je u pitanju održavanje balansa između tri stvari – zaštite zdravstvenih radnika, zaštite privede i radnih mesta i zaštite mentalnog zdravlja“ , navela je Brnabić.

Ona je najavila i sastanke sa delom privrede koja je zbog ovih mera najugroženija kao što su ugostitelji i muzičari.

Brnabić je istakla i da se još detaljno nije razmatralo da se uvode različita pravila za građane koji su vakcinisani i oni koji su nevakcinisani.

Na pitanje zašto se toliko čekalo s donošenjem rigoroznijih mera, premijerka je rekla da je situacija vrlo komplikovana jer je borba protiv koronavirusa nezamislivo skupa, jer koštaju testovi, lekovi, sve terapije koje se daju. Ako se ne puni budžet, rekla je, novca za to neće biti.

Navodi da je "dugo i žustro razgovarano oko mera".

"Pokušavamo da nađemo najbolji balans između tri stvari: zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije jer je svima nama teško da živimo u ovako nenormalnim okolnostima preko godinu dana", navodi premijerka.

Izvor: Insajder