Brnabić: Oporavak Fabrike stakla u Paraćinu važan za celu Srbiju, razgovaramo sa investitorima

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je prioritet Vlade da nađe strateškog partnera za Fabriku stakla u Paraćinu koja je strateški važna za Srbiju.

Ana Brnabić u poseti Paraćinu, Foto: Vlada Srbije

"Mi od Srpske fabrike stakla nismo odustali, to je strateški važna investicija ne za Paraćin i za ovaj deo Srbije, već za čitavu Srbiju. Ukoliko uspemo da je oživimo, bićemo izvoznici staklene ambalaže za čitav region i ovaj deo Evrope", istakla je premijerka tokom današnje posete ovom gradu.

Navela je da se Srpska fabrika stakla sada u stečaju.

"Pozvali smo investitore širom sveta iz te industrije da dođu i da pogledaju finansijske i druge izveštaje i potencijale Srpske fabrike stakla za koje mislimo da su zaista ogromni. U ovom trenutku imamo razgovore sa određenim investitorima", rekla je Brnabić, dodajući da bismo, ukoliko uspemo u nameri, bili izvoznici staklene ambalaže za ceo region.

Stečaj je u ovoj fabrici prvi put i proglašen 2017. godine, a prethodno je više puta privatizovana.

Prvo ju je na tenderu 2006. kupila firma Rubin iz bugarskog Plevena, i to za samo 100.000 evra. Procenjena vrednost fabrike tada je iznosila 15 miliona evra, a kupac je ponudio ulaganja u visini 25 miliona evra.

Kako obaveze iz kupoprodajnog ugovora nisu ispunjene, a zbog neisplaćenih dugova za gas, 2009. godine većinski vlasnik Staklare postalo je javno preduzeće Srbijagas koje je tri godine kasnije, saopštilo da je našlo perspektivnog kupca.

Novi vlasnik od marta te godine je konzorcijum koji čine Korporativna trgovinska banka iz Sofije, kao garant, bugarska firma Glass Industry i ponovo Rubin iz Plevena.

Ugovor o prodaji staklare s direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem potpisao je Cvetan Vasilev, kao predsednik Nadzornog odbora bugarske banke koja je bila garant posla. Protiv Vasileva se sada u Bugarskoj vodi postupak zbog sumnje da je proneverio više od sto miliona evra.

Paraćinsku Staklaru je 2015. godine od konzorcijuma koji su činili Korporativna trgovinska banka iz Sofije, kao garant, bugarska firma Glass Industry i Rubin iz Plevena preuzeo CPR Impeks, koji se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme.

Ministarstvo pravde Bugarske je još u septembru 2014. uputilo srpskom Ministarstvu pravde zahtev za izručenje Vasileva. Taj postupak do danas nije okončan iako je Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu u oktobru prošle godine donelo rešenje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje biznismena Bugarskoj, optuženog za izazivanje bankrota četvrte po veličini banke u toj zemlji.  Odluku o izručenju bi trebalo da donose Ministarstvo pravde u skladu sa članom 31 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Izvor: Beta, Insajder