Brnabić: Priče o vezama generalnog sekretara Vlade sa navijačima su rekla-kazala, bez dokaza

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da tvrdnje bivšeg potpredsednika FK Partizan Vladimira Vuletića o povezanosti generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića sa navijačkom grupom “Janjičari” nisu dokazi već rekla-kazala priče. Ona je pozvala institucije da kao i do sada rade svoj posao i istakla da nema i neće biti zaštićenih.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Premijerka je odgovarajući na pitanja na današnjoj konferenciji za novinare izjavila da nije gledala emisiju "Utisak nedelje" u kojoj je Vladimir Vuletić, bivši potpredsednik FK Partizan izneo tvrdnju da je generalni sekretar Vlade Novak Nedić stajao iza navijačke grupe "Janjičari", koju je predvodio prvo Aleksandar Stanković, koji je u međuvremenu ubijen, a potom i nedavno uhapšeni Veljko Belivuk.

“Nisam gledala Utisak nedelje tako da ja to nisam čula. Ali i da je neko drugi čuo, može da se priča kao u bilo kojoj drugoj emisiji, to nije nikakav dokaz već rekla-kazala sa nečije strane” rekla je premijerka.

Ona je dodala da se Vlada o tome nije izjašnjavala kao što se ne izjašnjava o “svemu što se priča u svakoj emisiji jer tome ne bi bilo kraja”.

“Nadležne institucije rade svoj posao, kao što smo pokazali, nema i neće biti zaštićenih i ja pozivam nadležne institucije da tako nastave da rade“, istakla je Ana Brnabić.

Podsetimo, ime Novaka Nedića pominje se u emisiji Insajder bez ograničenja „Jači od države“ koja se bavila okolnostima napada na direktora FK Partizan Miloša Vazuru.

Kako je objavljeno 2016. godine u Partizanu su postojale dve struje. Jedna koju su činili predstavnici Radne grupe i druga čija saopštenja su mediji prenosili sa potpisom Crno Bela familija. Iz saopštenja u kojima su jedni druge međusobno optuživali javnost je mogla da čuje i tvrdnje predstavnika Radne grupe da opozicijom u klubu koja sebe naziva Crno Bela familija iz senke rukovodi Novak Nedić.

Nakon napada na Vazuru, tadašnja Uprava Partizana saopštila je da sumnja da je razlog za napad bio pokušaj prevlasti u klubu iza kojeg stoji grupa Crno Bela familija. Sve je ostalo na tome, a u međuvremenu je Insajder objavio saznanja da je do incidenta došlo zbog zahteva o procenatima od prodaje fudbalera. Tačan motiv napada nikada nije saopšten.

Ko je Veljko Belivuk?

U fizičkom napadu na direktora Partizana Miloša Vazuru učestvovao je i nedavno uhapšeni Veljko Belivuk. Iako je on nekoliko puta izvođen pred sud, pa i sa ozbiljnim optužbama, kazne ili nije bilo ili su bile blage. Za učešće u fizičkom napadu na direktora Partizana dobio je kućni zatvor, a za „ubistvo na šinama” kada je krajem januara 2017. ubijen Vlastimir Milošević oslobođen je odgovornosti, usled nedostatka dokaza. 

Sve u vezi sa ovim slučajem od samog početka obilovalo je nizom nelogičnosti. Prvo je Belivuk najpre bio označen kao direktni izvršilac ubistva, da bi u optužnici bio označen kao pomagač nepoznatom počiniocu i to tako što je ukrao tablice sa jednog automobila i stavio ih na onaj koji je korišćen tokom ubistva. 

Posle dokaznog postupka i promena iskaza veštaka, Belivuk je oslobođen odgovornosti

Kako je otkrio Insajder, jedan mobilni telefon u vlasništvu Belivuka u samom postupku policija nije veštačila uprkos zahtevu tužilaštva i naredbi suda. Razlog je, kako tvrde u MUP-u, neispravnost samog telefona. Do danas nema odgovornih za ubistvo Vlastimira Miloševića.

Inače, pažnju javnosti, Belivuk je prvi put privukao 2016. kada je sa Darkom Ristićem napao direktora FK Partizan Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbeđenja.

U krivičnoj prijavi koju je policija podnela protiv Belivuka, navodilo se da su okrivljeni najpre verbalno napali Vazuru dok je dolazio na posao, da bi zatim usledila tuča. Vazura je uspeo da pobegne. Napadači su brutalno pretukli člana obezbeđenja i vozača, a sve je zabeleženo sigurnosnim kamerama.

Na saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu, Belivuk je priznao da je učestvovao u incidentu. Sa tužilaštvom je sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela i osuđen je na godinu dana kućnog zatvora.

Veljko Belivuk je i pre napada na Vazurino obezbeđenje bio je osuđivan i to za nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda. 

Prema podacima iznetim u emisiji Insajder bez ograničenja, Belivuku je presuda od pet meseci i 15 dana zatvora izrečena zbog nanošenja teških telesnih povreda na beogradskom splavu BlayWatch još 2007, a postala je pravosnažna posle sedam godina suđenja, u martu 2016.