Brnabić razgovarala sa šefom Misije MMF: Okosnica novog aranžmana je reforma javnih preduzeća

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas putem video-linka sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Jan Кes Martejnom o novom aranžmanu savetodavnog karaktera, koji će biti potpisan sa tom finansijskom institucijom, a ocenila je i da novi aranžman našoj zemlji obezbeđuje kredibilitet, transparentnost i poverenje stranih investitora.

Razgovor sa šefom Misije MMF-a Janom Kesom Martejnom

Brnabić je izvestila šefa Misije MMF da su u prvom kvartalu ove godine postignuti bolji rezultati od planiranih budžetom za 2021. godinu, kao i da se očekuje da će biti ostvaren privredni rast od šest odsto, zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu, saopšteno je iz Vlade Srbije posle razgovora.

Izrazila je i očekivanje da će, zahvaljujući uspehu vakcinacije, biti omogućeno dalje otvaranje domaće ekonomije.

Кada je reč o privrednom rastu u 2021. godini, Martejn je istakao da je Srbija, uprkos teškim uslovima pandemije, pokazala stabilnost i mogućnost brzog oporavka.

"Ono što nas očekuje u narednom periodu, a što će biti i okosnica novog aranžmana, je reforma javnih preduzeća i nastavak reforme Poreske uprave", kazao je Martejn.

Predsednica vlade je navela da je Srbija već ostvarila prvi korak u reformi javnih preduzeća usvajanjem Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u državnom vlasništvu za period od 2021. do 2027. godine, a sledi i usvajanje akcionog plana.

Povodom novog aranžmana sa MMF istakla je da su prioriteti Srbije veća ulaganja u životnu sredinu, nauku i inovacije, kao i u kapitalne projekte, što će, kako je ocenila, doprineti stabilnom finansijskom rastu u godinama koje dolaze.

"Imajući u vidu ekonomsku krizu nakon pandemije, novi aranžman je od izuzetnog značaja, jer našoj zemlji obezbeđuje kredibilitet, transparentnost i poverenje stranih investitora", istakla je premijerka.

U saopštenju se ističe da su se Brnabić i Martejn saglasili da je važno pronaći najbolji balans između zdravlja građana i zaštite zdravstvenog sistema s jedne, i privredne aktivnosti i očuvanja ekonomije s druge strane.

Izvor: Fonet