Brnabić: Siniša Mali ostaje u Vladi

Siniša Mali ostaje ministar u Vladi, izjavila je za N1 premijerka Ana Brnabić. Kako je rekla, za nju je odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojom je doktorat ministra finansija proglašen plagijatom – politička.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Brnabić je svoj stav obrazložila time što je četiri puta preinačena odluka Fakulteta organizacionih nauka i dva puta mišljenje stručne komisije.

„Mali je na prethodnu odluku FON-a uložio žalbu na 3.000 strana. Etički odbor je do 21. novembra mogao samo da zatraži više vremena za odluku zbog obima žalbe koju nije mogao da razmotri u kratkom roku, ali je ipak pod političkim pritiskom doneo odluku”, smatra Brnabić.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je odluka o doktoratu ministra Malog doneta pod „političko-fizičkim“ pritiskom, ali i da Mali mora da plati i političku cenu zbog odluke da je njegov doktorski rad – plagijat.

Međutim, i on je prethodno, reagujući na odluku o doktoratu, naveo da ona neće uticati na mesto Siniše Malog u Vladi.

Odbor za profesionalnu etiku preinačio je u četvrtak odluku nastavno naučnog veća FON-a i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije. Kako je navedeno u saopštenju, Mali je prilikom izrade doktorata povredio član 22 Kodeksa profesionalne etike, koji definiše plagiranje.

Odbor za profesionalnu etiku predložio je Senatu Univerziteta da postupi po Pravilniku o poništavanju doktorata.

Odluka Odbora za profesionalnu etiku je konačna i predstavlja stav Univerziteta, rekla je u za RTS rektorka Univerziteta u Beogradu (BU) Ivanka Popović. Ona je navela da je u ovom slučaju došlo do plagiranja, odnosno do „preduzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja“.

Izvor: Beta, Insajder