Brnabić: Srbija u poslednjih šest godina u Republiku Srpsku uložila 59 miliona evra

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Banjaluci da je Srbija od 2014. godine uložila 59 miliona evra u različite projekte u Republici Srpskoj, dodajući da je rebalansom budžeta za 2020. godinu, koji je juče usvojen u Skupštini Srbije, za aerodrom u Trebinju izdvojeno približno 30 miliona evra, prenosi Vlada Srbije.

Ana Brnabić, ekspoze 2020 / Foto: Srđan Ilić

Brnabić je na otvaranju tronamenskog objekta u banjalučkom naselju Petrićevac, u kojem će biti smešteni ambulanta, vrtić i mesna zajednica, a čiju je izgradnju pomogla Vlada Srbije, poručila da će se u 2021. godini tek videti šta znači kada Srbija i Republika Srbija rade zajedno.

Navela je da će se graditi aerodrom Trebinje, u čiju će izgradnju Srbija uložiti 51 milion evra, odakle se prvi letovi očekuju 2022. godine, kao i zajednička hidroelektrana Buk Bijela.

"Ovo je drugi vrtić koji otvaramo i to je najbolja investicija u budućnost. Drago mi je kad možemo da pomognemo, daćemo sve od sebe da u budućnosti imamo nove projekte", rekla je Brnabić i dodala da "jaka Srbija znači jaku Republiku Srpsku".

"Dobri rezultati Srbije znače i bolji kvalitet života svih vas u Republici Srpskoj. Ponosna sam kada možemo da pomognemo i pokažemo koliko nam je stalo do Republike Srpske", poručila je premijerka Srbije.

Potpisana zajednička izjava o izgradnji tri hidroelektrane

Premijerka Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković potpisali su danas u Banjaluci zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine, čija je ukupna vrednost 520 miliona evra.

Tri hidroeletrane bi činile budući hidroenergetski sistem "Gornja Drina", a prvi bi bio "Buk Bijela".

Brnabić je rekla da su Srbija i RS osnovale zajedničko preduzeće za izgrdanju tri hidroelektrane, u kojem je Elektroprivreda Srbije većinski vlasnik sa 51 odsto, a ostalo ima Elekroprivreda RS. Premijerka je rekla da je to prvi od dva strateška zajednička projekta RS i Srbije u ovoj i sledećoj godini, a da će za drugi - izgradnju aerodroma u Trebinju, do kraja godine Srbija dati iz budžeta 30 miliona evra.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da je šest godina potrebno za izgradnju HE "Buk Bijela" snage 180 megavata, i da će koštati 200 miliona evra.

"Radi se o projektu 'zelene energije' koji će omogućiti ekonomski rast i RS i Srbije", rekao je Višković i dodao da će centralama upravljati zajedničko preduzeće čime su "izbegnuti komplikovani procesi javnih nabavki".

Višković se zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije zbog tog projekta, kao i drugih koje većinski finansira Srbija, poput deonice puta Rača-Bijeljina.

Preduzeće "HES Gornja Drina" nastalo je odlukom Vlade Republike Srpske iz septembra 2019. godine spajanjem firmi "Hidroelektrana Buk Bjela" i "Hidroelektrane Foča i Paunci".

Ranije najave da će Srbija sa svojim najvećim državnim preduzećem dobiti većinski udio u "HES Gornja Drina" mnogi su okarakterisali kao privatizaciju Elektroprivrede Srpske "iz senke".

Izvor: Beta, Insajder