Brnabić: Suočićemo se s ishodom dijaloga o Kosovu kakav god bude

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Evropskom parlamentu u Briselu da će Srbija biti spremna da se suoči s ishodom dijaloga svih društvenih i političkih činilaca i stavom o budućnosti Kosova, kakav god taj stav bio.

Ana Brnabić u EP

Brnabić je to rekla odgovarajući na pitanja poslanika u Spoljnopolitičkom odboru EP. 

Slovenija ne priznaje srpsku manjinu

Brnabić je danas u Evropskom parlamentu ukazala na činjenicu da je pitanje nacionalnih manjina u Srbiji uređeno na najbolji način u Evropi i primetila da u Sloveniji, članici EU, Italijani i Mađari imaju manjinska prava, a Srbi nisu iako su po broju najveća manjina.

"Mi to pitanje sa Slovenijom, za nas veoma prijateljskom zemljom, i ne potežemo", rekla je Ana Brnabić u razgovoru s poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP, odgovarajuće i na neke tvrdnje da bi srpske vlasti morale da se bolje pobrinu za poštovanje prava manjina.

Ona je ukazala na to da je Srbija dosad sprovela najveći deo dogovora u Briselskom sporazumu, dok Priština nije ni počela da primenjuje okosnicu tog sporazuma, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština. 

Kako je istakla, mora se imati na umu da se "Srbija tu odgovorno ponaša, a pošteno je reći da to Priština ne čini".

"Priština nije sprovela Briselski sporazum, čak ni počela da radi na tome, a Srbiju i dalje pitate hoćete li saradjivati, blokirati ih oko ulaska u Unesko, a Priština ne sprovodi ključni deo Briselskog sporazuma", naglasila je predsednica srpske vlade.

Rusija viđena kao prijatelj, 80 odsto poslanika u srpskom parlamentu za ulazak u EU

Brnabić je navela i da najnovije istraživanje pokazuje da je 49 odsto građana Srbije i više od 80 odsto poslanika u srpskom parlamentu za ulazak u EU, a 66 odsto građana podržava reforme za članstvo u EU, rekla je premijerka Brnabić, odgovarajući na pitanja poslanika u Spoljnopolitičkom odboru Evropskom parlamentu.

Ona je rekla da Srbija takođe ima slobodnu trgovinsku zonu s Rusijom i zavisi od uvoza ruskog gasa, navodeći i da članice EU razvijaju veoma korisne ekonomske i druge veze s Rusijom.

Odgovarajući na primedbe da Srbija održava i vojne vežbe s Rusijom, ona je uzvratila da Srbija želi da ostane vojno neutralna i predočila da je daleko veći broj vojnih vežbi srpska armija imala s NATO i SAD, nego s Rusijom.

Ona je rekla da poslanici Evropskog parlamenta moraju da deluju na temelju činjenica, a ne utisaka.

“Prošle godine je Srbija imala 16 vojnih aktivnosti s raznim zemljama, a od toga devet s Amerikom, a po dve s balkanskim zemljama i NATO u sklopu Partnerstva za mir, jednu s Mađarskom i dve vežbe s Rusijom”, rekla je Brnabić.

Ove godine Srbija je učestvovala u 15 vojnih vežbi, od toga 13 s NATO, u tom sklopu sedam bilateralno s SAD, dok su dve vežbe održane s Rusijom.

Srpska premijerka je uzvratila na opasku poslanika EP Čarla Tanoka da saradnja s Rusijom "šteti evro-atlantskim težnjama Srbije", naglasivši da Srbija "veoma otvoreno kaže da ne stremi evro-atlantskim integracijama, već ulasku u Evropsku uniju".

"Mi ne želimo da budemo član NATO, želimo da očuvamo našu vojnu neutralnost, a to su brojke koje dokazuju da smo mi istinski vojno neutralni", podvukla je Ana Brnabić.

“Ne želimo da budemo hroma članica EU”

Brnabić je na sednici Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta izjavila da Vlada želi da uspešno sprovede reforme kako bi Srbija postala ravnopravna članica Evropske unije.

Ona je rekla da su makroekonomska stabilnost, reforma javne administracije i vladavina prava stubovi dugoročnog razvoja Srbije, ali i neophodni za ulazak zemlje u EU.

Srbija, prema njenim rečima, želi da uđe u EU, a jedan od razloga zašto je prošle godine ušla u vladu, zato što je tadašnji premijer Aleksandar Vučić naveo prave razloge za evrointegracije - ne zato što u EU ima novca, već zato što su reforme važne za srpske gradjane i kompanije.

"Kada budemo spremni da uđemo u EU i kada EU bude spremna da nas primi, želimo da budemo ravnopravna članica EU", rekla je Brnabić i dodala da Srbija ne želi da uđe u Uniju kao "hroma članica" već želi da završi svoj posao.

Ona je rekla da ako Srbija ne obezbedi nova radna mesta i ne bude uspešna u reformama, čak i da uđe u EU, EU joj neće doneti bolji život. Brnabić je rekla da je da je zadovoljna onim što je Vlada uradila u prvih 100 dana.

Ona je rekla da je nova Vlada počela u teškim okolnostima suočena sa štrajkovima, ali da je, kad su rešena ta pitanja, mogla da nastavi rad prethodne vlade koju je vodio Aleksandar Vučić.

"Posle toga, mogu reći da smo imali uspešnih sto dana", rekla je Brnabić koja boravi u dvodnevnoj poseti Briselu.

Sednicom je predsedavao šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac za Srbiju David Mekalister koji je u uvodnom izlaganju rekao da uspešna integracija Srbije i Zapadnog Balkana traži mnogo napora, ali da se investicija isplati.

 Izvor: Beta