Brnabić: U nekim delovima Izveštaja EK iznete političke ocene; Fabrici: Tekst je izbalansiran i nepristrasan (VIDEO)

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da je Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u 2018. godini „u osnovi pozitivan“, ali i ocenila da u njemu postoje neke „političke percepcije“ koje smatra „zanimljivim“. Ona je navela da u Izveštaju ima nekih stvari koje su njoj nejasne, nemaju nikakve logiku i, kako je rekla, spadaju u domen zabave.

Ana Brnabić i Sem Fabrici Foto: Slobodan Miljević/Beta

Komentarišući konkretno ocene Evropske komisije (EK) u dve oblasti – slobodu izražavanja i rad parlamenta, premijerka je navela da tu vidi političke ocene koje nisu tačne.

„Što se tiče medija, tu nam je ukupna ocena ista kao u prethodnom izveštaju. Nema napretka - stanje izaziva ozbiljnu zabrinutost. Ono što meni nije jasno je da imate EU koja vam praktično kaže da osuda za ubistvo Slavka Ćuruvije, dvadeset godina od ubistva, nije dovoljno da se kaže da ima nekog napretka. To nije naročito važno”, ironično je prokomentarisala Brnabić.

Ona je ukazala da je medijska strategija završena i poslata na mišljenje Evropskoj komisiji ali, kako je ocenila, ni to nije bilo dovoljno da se zabeleži bilo kakav napredak.

„Da smo radili ovo što smo radili ili da ništa nismo radili, ocena bi bila ista – nema napretka. Ja ću se baviti time šta treba da uradimo da bismo imali neki napredak”, navela je premijerka.

Ona je dodala i da ocene Evropske komisije „nisu naročito važne“ jer, kako je navela, sve što Srbija radi - radi zbog sebe same.

Izveštaj EK o Srbiji: Nedovoljan pomak u slobodi izražavanja, sporazum s Prištinom ključan za napredak

Brnabić je rekla da su kritike na rad parlament iznete „najzanimljivije“, kao i da je ovo prvi put da je postoji toliko kritika u toj oblasti. Kako navodi, opozicija je ta koja je opstruisala rad parlamenta, a da je direktna posledica toga bilo usporavanje evropskih integracija i reformi.

„Zahvaljujući toj opstrukciji je kasnije došlo do opstrukcije vladajuće većine u skladu s poslovnikom koji je opozicija donela, jednim demokratskim, odličnim Poslovnikom o radu“, rekle je premijerka ironično.

Ona je dodala da smo „tako došli do ovakvog izveštaja da ne postoji atmosfera dijaloga, da je urušen parlamentarizam i da nema debate“.

Na pitanje Insajdera da li vidi odgovornost vlasti zbog trenutnog stanja u parlamentu imajući u vidu da je prilično ironično govorila o delu izveštaja koji se odnosi na nedostatak debate i nipodaštavanje opozicije u parlamentu, premijerka nije direktno odgovorila.

Ona je rekla da ne bojkotuje cela opozicija rad Skupštine, da SRS, najveća opoziciona partija, LDP, LSV ne bojkotuju rad.

Srbija na putu da bude skinuta sa „sive liste“ FATF-a

Premirka Brnabić i ministarka Joksimović su konstatovale da je u izveštaju „korektno primećeno“ da je Srbija ispunila sve preporuke FATF-a (Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca).

To bi, kako je navela Joksimović, moglo da znači da će Srbija do kraja juna najverovatnije biti skinuta sa "sive liste" zemalja povezanih s pranjem novca i finansiranjem terorizma „na koju smo najverovatnije ušli zbog nekih naših birokratskih grešaka“.

„Ja sam ponovo rekla, bojkot parlamenta, opstrukcija parlamenta je krenula u vreme stranke koaj vodi prefiks ’demokratska’. Kada pogledate snimke iz tih vremena i koliko je dana samo trebalo da se usvoji dnevni red, složićemo se da je to bila opstrukcija parlamenta“, navela je premijerka.

Ona je rekla i da je dvodnevna sednica o Kosovu, održana juče i prekjuče, za nju bila prava i istinska parlamentarna debata.

Ona je rekla i da je bolje ocene dobio parlament Crne Gore, gde bojkot opozicije traje dve godine, nego srpski parlament.

„Ja mislim da to nije objektivno, možda ja nisam objektivna. Ali nisam zabrinuta za naše evropske integracije. Mi ovo ne radimo zbog njihovih izveštaja, ili da bi nam EK rekla da imamo neki napredak, odličan napredak, nema napretka… Radimo zašto što verujemo i želimo evropsku Srbiju“, rekla je premijerka.

Kaže da je ocene Evropske komisije nisu iznervirale, već da su je “zabavile”.

„Poluistinama nije mesto u izveštaju EK o napretku Srbije. U njemu je navedeno da su aktuelni protesti mirni i nigde nije nađeno za shodno da se zemljama članicama koje gledaju Izveštaj možda napomene upad u RTS. To bi bilo u skladu sa evropskim vrednostima o slobodi medija“, kaže Brnabić.

Ona je dodala i da će Srbija nastaviti da radi po preporukama koje je donela EK i da implementira reforme, a rekla je i da „u stvari više nije bitno“ da li će biti otvoreno neko poglavlje.

„Ja verujem i nadam se da će sa pažnjom da saslušaju ovo što imam da kažem. Mislim da su moje zamerke legitimne. Potpuno sam iskrena. Mislim da neki delovi izveštaja nemaju nikakvog smisla, neobjektivni su, u domenu su političkih mišljenja i preferiranja političkih igrača“, ocenila je premijerka.

Fabrici: Izveštaj je slika kako vidimo stepen reformi na koje se Srbija obavezala

Na ovakve komentare odgovorio je Sem Fabrici, rekavši da je izveštaj „objektivan, izbalansiran, i nije pristrasan“.

„On je slika kako mi vidimo stepen reformi na koje se Srbija obavezala. Mi nismo tu da se bavimo politikom, već da ocenimo kako se napreduje. Zaista ćemo primiti k znaju u Briselu premijerkine ocene. Ovaj izveštaj je odobrilo 27 članica EU”, naveo je Fabrici.

On je podsetio da se izveštaji prave dva puta godišnje.

“Ovo je sada slika samo pet meseci kasnije i zato ne treba imati iznenađenja u tumačenju u smislu toga da li smo uzeli u obzir najnovija dešavanja. Naš izveštaj uvek ima istu strukturu i metodologiju, nemamo dvostruke aršine. Ne idemo u sve konkretne slučajeve, već posmatramo na makro nivou“, napomenuo je šef Delegacije EU u Srbiji.

On je istakao i da Izveštaj ne predstavlja prepreku za otvaranje novih poglavlja.

Na pitanje Insajdera zašto u izveštaju nije spomenut upad u RTS, Sem Fabrici je rekao da je na samom početku rekao da izveštaj ne može da se bavi konkretnim slučajevima, jer, kako je rekao, u suprotnom ne bi imao 100 već 1.000 stranica.

„Mislim da napad na RTS nije u Izveštaju, ali jeste rečenica koja je upotrebljena da su demonstracije generalno govoreći bile mirne. Time smo implicirali da je bilo momenta kada nisu bile. Mi u našem jeziku smo iskoristili izraz ’generalno govoreći’”, naveo je Fabrici.

Joksimović: Prvi put vidim ovoliko političkih ocena u Izveštaju

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je navela da je „ovaj Izveštaj umnogome specifičan”, jer su ga, kako je navela, tek danas oko 13 časova dobili u punoj verziji.

Ona je navela da je u analizi sa svojim saradnicima zajedničko konstatovala da je ovo je izveštaj u kojem se po prvi put vide „izrazito političke ocene“, kojima, kako je rekla, nije mesto u Izveštaju jer „percepcije vrlo često zamute činjenično stanje“.

„Postoji čitav set oblasti koje su na objektivan način vrednovane. Skoro svuda je kostatovan napredak, osim u slobodi izražavanja. Iako su zaista korektno nabrojane aktivnosti koje smo uradili od prethodnog izveštaja: medijska strategija, rešavanje istorijskog Ćuruvija slučaja, reakcije države mnogo bolje i snažnije u odnosu na pretnje i napade na novinare - to je korektno notirano, a ocena je ostala da nema napretka. Za mene je to zbunjujuć način vrednovanja”, ocenila je ministarka.

Kako je dodala, druga ocena gde se unosi politka jeste rad parlamenta.

„Konstatovano je da tu nema inicijative vladajuće kolacijije za međupartijskom saradnjom. Konstatovano je da je predsednika Skupštine uputila poziv opozicjii, ali nije konstatovano da oni taj poziv nisu prihvatili, što je zaista čudno”, navela je Joksimović.

U ostalim oblastima, ocenila je, Izveštaj je bio korektan.

Komentarišući deo Izveštaja koji se bavi pitanjem Kosova, Joksimović je navela da je očekivala „veću osudu Evropske komisije za uvođenje taksi od strane Albanije“.

Izvor: Insajder