Brnabić: Ukida se zaključak o informisanju u vreme pandemije, apelovaću da više ne bude privođenja novinara

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se povlači odluka Vlade o informisanju u vreme pandemije koronavirusa, kojom se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva. Kako je objasnila, to se radi na izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

U uredbi vlade, koja će biti ukinuta, piše da je jedino Krizni štab na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić ima ovlašćenje da obveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom kovid 19.

To je značilo da da novinari ubuduće za bilo koju informaciju moraju da se obrate isključivo Kriznom štabu. Lokalna samouprava, gradonačelnici, predsednici opština, krizni štabovi za davanje takvih informacija više nisu ovlašćeni.

Brnabić je, gostujući na RTS-u, rekla da je cilj uredbe bio da se obezbedi pravovremeno informisanje građana, ali da se ona ukida kako se ne bi govorilo o ukidanju slobode medija i cenzuri i da se ne bi davao izgovor za takve konstatacije.

“Moja je glupost i moja krivica što smo ovu odredbu doneli”, rekla je Brnabić i dodala da je trebalo bolje objasniti zbog čega se to čini.

Ona je dodala a joj je krivo zbog toga što je ova uredba bacila senku na sve dobro što je urađeno.

“Ukidamo ovo i idemo dalje”, rekla je Brnabić.

Ukidanje uredbe usledilo je nakon brojnih kritika pre svega novinarskih udruženja koja su ocenu da je reč o cenzuri tražili da se uredba hitno povuče.

Premijerka je rekla povodom hapšenja novinarke Nova.rs Ane Lalić zbog teksta o problemima u KC Vojvodine da je reč iznošenju “ozbiljnih laži” koje izazivaju nemir.

Predsednica Vlade je, ipak, dodala da će apelovati na to da takvih privođenja više ne bude. 

“Potrudićemo se da se ovakve stvari ne dešavaju, da niko ko nas kritikuje nema nikakav izgovor”, rekla je Brnabić za RTS.

Izvor: RTS; Insjader