Bugarska podigla optužnicu protiv Cvetana Vasileva koji se od 2014. nalazi u Srbiji

Bugarsko tužilaštvo saopštilo je danas da je završilo istragu o propasti Korporativne komercijalne banke (CCB) i da je podnelo tužbe protiv 18 osoba, uključujući biznismena Cvetana Vasileva koji se nalazi u Srbiji.

Cvetan Vasilev

Tužilaštvo je specijalnom sudu koje se bavi slučajevima visoke korupcije podnelo tužbe protiv 18 ljudi za organizovani kriminal, proneveru i loše upravljanje, prenosi portal sofiaglobe.com.

Vasilev, bivši većinski deoničar i izvršni direktor banke, optužen je po 146 tačaka zbog sumnje da je sa ostalim optuženima proneverio ukupno 2,56 milijardi leva (oko 1,31 milijardi evra), kao i 205,9 miliona leva u gotovini.

Bugarska je za Vasilevim raspisala Interpolovu poternicu 2014, ali Srbija još nije odgovorila na zahtev za njegovo izručenje.

Vasilev tvrdi da je istraga protiv njega politički motivisana, a za događaje koji su doveli do insolventnosti banke krivi svog bivšeg poslovnog partnera Delijana Pevskog, kontroverznog poslanika Pokreta za prava i slobode.

CCB je 2015. otišla u stečaj, čime je u stečaj otišla i bugarska kompanija Glas industri koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina.

U okviru istrage CCB podignuta je optužnica protiv više bivših visokih zvaničnika osumnjičenih da su pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem je čelu navodno bio Vasilev. Neki od njih optuženi su i za proneveru.

Dva revizora iz revizorske kuće KPMG Bugarska takođe su optužena za proneveru, a protiv trojice bivših radnika centralne banke podneta je tužba za loše upravljanje.

Tužilaštvo je saopštilo da su tužba i dokazi podneti sudu napisani na više od 210.000 strana, uključujući rezultate saslušanja više od 400 svedoka i 90 forenzičkih izveštaja.

Vasilev živi u Srbiji od 2014. Ministarstvo pravde Bugarske je još 19. septembra 2014. uputilo srpskom Ministarstvu pravde zahtev za izručenje Vasileva.

Postupak izručenja Cvetana Vasileva je ove godine ponovo vraćen na početak, pošto je Apelacioni sud drugi put vratio predmet Višem sudu u Beogradu. Time je poništeno rešenje da se Vasilev izruči Bugarskoj.

Zbog odbijanja da izruči Vasileva, bugarske vlasti prijavile su prošle godine Srbiju nadležnim telima Saveta Evrope

Osim toga, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je još dok je bio na toj funkciji potvrdio je odgovarajući na pitanje Insajdera da je Vasilev uplatio donaciju fondaciji njegove supruge Dragice Nikolić. On je rekao da je donacija uplaćena pre no što je za Vasilevim raspisana poternica.

Izvor: Beta