Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova: Dačićev komentar upućen Borisovu neprihvatljiv

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske saopštilo je da je komentar šefa srpske diplomatije Ivice Dačića upućen bugarskom premijeru Bojku Borisovu neprihvatljiv i da ne odgovara očekivanjima Sofije u pogledu održavanja prijateljskih i dobrosusedskih odnosa dve zemlje.

Ivica Dačić

Bugarsko ministarstvo saopštilo je na svojoj stranici na Fejsbuku da je taj stav saopšten ambasadoru Srbije u Sofiji Vladimiru Ćurgusu, koji je pozvan na razgovor po nalogu ministarke spoljnih poslova Bugarske Ekaterine Zaharijeve.

Borisov je u petak na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju izjavio da novoizabrani šef evropske diplomatije, Španac Žozep Borel, treba da zastupa interese EU po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne svoje zemlje koja nije priznala Kosovo. Ćurgus je pozvan na razgovor pošto je Dačić u subotu izjavio da pozicija EU “nije da je Kosovo nezavisno” i Borisovu poručio da treba da poštuje taj stav Unije, a ne da “drži lekcije” Borelu.

U saopštenju bugarskog ministarstva navodi se da je u razgovoru s Ćurgusom “istaknuto da je na sastanku u Poznanju bugarski premijer govorio kao evropski političar, a da je komentar ministra spoljnih poslova zemlje koja nije članica Unije neumesan”.

U razgovoru s Ćurgusom, kako se navodi, “naglašena je uloga Bugarske u evropskim integracijama Zapadnog Balkana, a naročito Srbije”.

Na sastanku je pokrenuto pitanje i naknadne Dačićeve izjave date Tanjugu, a Bugarska je izrazila očekivanje da se takve izjave neće ponoviti u budućnosti, dodaje se u saopštenju.

MSP Srbije: Izjava Borisova neprihvatljiva

Sa druge strane, u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče je pozvan privremeni otpravnik poslova u Ambasadi Republike Bugarske u Beogradu Iva Kruleva radi razjašnjenja situacije koja je nastala posle istupanja predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću .

Kruleva je pozvana po nalogu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i tom prilikom je još jednom istaknuto da je ova izjava premijera Borisova neprihvatljiva, jer nije tačna, a tiče se najznačajnijeg pitanja za svaku zemlju, pitanja teritorijalnog integriteta, saopšteno je iz Ministarstva.

Ta izjava nije u skladu sa očekivanjima Republike Srbije o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima. Ponovljeno je da se Srbija nada da se takve izjave neće ponoviti ubuduće. Stav EU nije nezavisno Kosovo, i toga bi svi trebalo da se pridržavaju", navodi se u saopštenju.

Dačić je ranije izjavio da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije povodom izjave bugarskog premijera Bojka Borisova da novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ne može da se rukovodi stavom Španije o Kosovu nego da mora da poštuje stav cele EU.

On je tada rekao i da Borisov ne treba da drži lekcije budućem šefu diplomatije EU.

"Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu", poručio je Dačić na RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Bugarska imaju odlične odnose, a za poslednja dešavanja i izjave zvaničnika dve zemlje je ocenio da su "samo prolazni nesporazumi".

"Bugarska je priznala nezavisnost Kosova, Srbija ne priznaje, i to su naše razlike. U svemu ostalom imamo dobre odnose, ovo je prolazni nesporazum. Razgovaraću sledeće nedelje s Bojkom Borisovim i predsednikom Radevim, mi imamo pripadnike bugarske manjine u Srbiji, za koje hoću da se osećaju kao svoji na svome", rekao je Vučić.

Izvor: Beta, Insajder