Čanak obrazlagao predlog, skupštinska većina protiv zakona o finansiranju Vojvodine

Na dnevnom redu Skupštine Srbije danas je rasprava o dva dokumenta – Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i Predlogu rezolucije o Vojvodini koje su podneli Nenad Čanak i grupa poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine. Iako je i samo stavljanje na dnevni red i zakazivanje sednice s predlozima koji ne dolaze iz vladajuće većine neobično, ovi dokumenti po svemu sudeći neće biti usvojeni. Osim što nisu dobili podršku Vlade Srbije, danas su isto najavili i poslanici vladajuće većine.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Poslanici Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije izjavili su danas da je za njih, ali i za Vladu, neprihvatljiv Predlog zakona o finansiranju Vojvodine koji je podneo Čanak.

"To mora da bude deo planske, sistemske reforme. Ovaj predlog ne može da suspenduje Zakon o budžetu za ovu godinu, Zakon o poreskom sistemu i zakone koji se odnose na naknade za korišćenje javne svojine", navela je poslanica SNS-a Aleksandra Tomić .

Kako ističe, za SNS je potpuno neprihvatljiv deo u kome se predviđa formiranje posebne Poreske uprave i PIO fonda. Ona navodi da će Vojvodina više prihodovati od investicionih projekata kao što su izgradnje gasovoda Turski tok i pruge Beograd – Budimpešta, nego što se to predviđa Predlogom zakona.

Da neće podržati Čankove predloge naveo je i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović je rekao da se ne može pričati o nekom srednjem nivou vlasti i da se treba raditi na ekonomskom jačanju Srbije.

"Vojvodina je deo Republike Srbije i ono što je dobro je što ste odustali od ideje o nezavisnoj Vojvodini, ne zato što nećete, već zato što nemate podršku", poručio je Bajatoviću Čanku.

Lider LSV: Sredstva treba da ostanu tamo gde su zarađena

Lider LSV Nenad Čanak reagovao je na reči poslanice SNS-a i rekao da se kršenje Ustava pravda zakonom o budžetu.

"Valjda treba da bude obrnuto, da se prvo sve uskladi s Ustavom koji je i precizirao donošenje zakona o finansiranju Vojvodine", naveo je Čanak.

On smatra i da nije poenta vraćati sredstva iz centralne kase Vojvodini, već da sredstava ostanu tamo gde su i zarađena.

"To onda demorališe lokalno preduzetništvo, a neguje ulizištvo prema centralnoj vlasti", kazao je Čanak.

„Dobro je da se govori o pitanju Vojvodine“

Čanak je danas ponovio da stavljanje na dnevni red skupštinske sednice njegovih predloga nije dogovoreno s predstavnicima vlasti.

"Da imam dogovor s Aleksandrom Vučićem ne bi bio problem da to bude usvojeno ili da se napravi predlog da bude po volji vladajuće većine", rekao je Čanak novinarima u Skupštini Srbije.

Ukazujući na to da su na sednici parlamenta predstavnici SNS i SPS rekli da su protiv predloženih rešenja, on je naveo da je bez obzira na to ipak dobro da se o pitanju Vojvodine počelo govoriti.

Povodom kritika da predstavlja "lažnu opoziciju" Čanak je rekao da ne želi da stoji iza lidera Dveri Boška Obradovića.

Pastor: Podržaćemo Predlog zakona

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da Predlog zakona o finansiranju Vojvodine  o kom se raspravlja neće biti usvojen u Skupštini Srbije, ali da će se nastaviti borba za poštovanje Ustava i dobijanje šire autonomije Vojvodine.

Na sednici Skupštine Srbije Pastor je rekao da se boji da će građani najmanje do donošenja novog Ustava morati da čekaju da se reši pitanje finansiranja.

Usvajanje tog zakona je, kako je podsetio, ustavna obaveza i dodao da zakon koji je na dnevnom redu potiče iz pokrajinske vlade koji je prvo "plagirala" poslanica DS Aleksandra Jerkov, pa ga je potom "klonirao" poslanik LSV Nenad Čanak.

On je rekao da SVM nikada neće glasti protiv Vojvodine i da će u danu za glasanje podržati predloženi zakon iako su u pravu oni koji kažu da ovaj tekst ne bio u ovakvoj formi primenjiv.

"Ako treba da budem podoban da bi stajao iza Boška Obradovića i tapšao, onda više volim da sam nepodoban. Ako neko misli da će mu fašisti doneti slobodu taj apsolutno ništa nije naučio iz istorije, a on je najbolji primer i naslednik Dimitrija Ljotića i to što iza njega stoje naši bivši koalicioni partneri mene ispunjava velikom tugom, jer sam te ljude gledao u mnogo časnijim situacijama", rekao je Čanak.

Opozicija u bojkotu: Farsa i predstava demokratije

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta ocenili su da je današnja sednica Skupštine Srbije "farsa i predstava demokratije", jer predloženi zakon o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini neće biti izglasani.

"Ovo je fingiranje debate i dijaloga u parlamentu. Očigledno da je potrebno napraviti ovakvu predstavu u danima kada se hapse dece koja pokazuju nezadovoljstvo kako funkcioniše ova država i kako su uskraćene slobode", kazao je Ćirić.

On je podsetio da je DS 2016. godine predložila da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o finansiranju Vojvodine, ali da je to odbijeno.

"I to je efekat našeg bojkota, počeli su da čitaju naše zakone i sada ih koriste kao svoje", ocenio je Ćirić.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da je svrha sednice "apsolutno ruženje opozicije".

"Ova sednica ima za cilj da pokaže kako opozicije ima u parlamentu i da ih podeli na onu podobnu koja sedi u sali i na onu nepodobnu koja održava paralelni parlament u holu i podržava građanske proteste", rekla je ona.

Zakon je prema Ustavu trebalo da bude usvojen do 2008. godine. Međutim, to nije učinjeno, a predlozi o kojima se sada raspravlja identični su onima koje je podnosila poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov. Ustav predviđa budžet Vojvodine od najmanje sedam odsto državnog budžeta, a rok za zakon o finansiranju Vojvodine istekao je pre 11 godina.

O ovom zakonu, Nenad Čanak je, između ostalog govorio u nedavno u Insajder debati. On je, tada rekao da predstavlja “najljuću opoziciju Aleksandru Vučiću”, njegova stranka ne bojkotuje rad parlamenta kao ostatak opozicije.

“Kada su važne teme na dnevnom redu, kao što je položaj i finansiranje AP Vojvodine naravno da treba da učestvujemo u tome. Ne mogu da ne odem na sednicu na kojoj je stavljena tačka dnevnog reda koju smo mi predložili”, objasnio je Čanak u Insajder debati.

Na konstataciju novinarke da je neuobičajeno da se predlog zakona koji potiče od opozicionih poslanika nađe na dnevnom redu, a reč je o zakonu o finansiranju Vojvodine koji se već deset godina najavljuje, Čanak odgovara da su ovo “neobična vremena”.

“Verovatno vlast ima potrebu da na neki način stavi na dnevni red stvari koje će dovesti jedan broj poslanika opozicije u skupštinsku salu”, smatra Čanak.

Izvor: Beta, Insajder