Čedomir Jovanović: Nećemo prihvatiti bojkot samo zato što su na njega pozvali Đilas i Jeremić ili Dveri

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije, izjavio je da neće prihvatiti inicijativu za bojkot Skupštine Srbije „samo zato što su na bojkot pozvali“ Đilas i Jeremić, ili „njihove perjanice iz Dveri“. Kako je naveo, politiku LDP ne vode lideri Saveza za Srbiju, jer je „među njima više onih koji su sa Vučićem bili na listama ili u koaliciji, nego onih koji to nisu“.

Čedomir Jovanović

Veći deo opozicije započeo je juče bojkot Skupštine Srbije, a na sednici nisu bili ni poslanici LDP, koji se o bojkotu ranije nisu izjašnjavali. Lider te stranke Čedomir Jovanović u pisanoj izjavi danas je naveo da je LDP u parlamentu „zato što se bori za Srbiju u EU, brani ideju mira kroz dogovor sa kosovskim Albancima preko sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine“ i jer podržava BiH „kao modernu i efikasnu državu i njihovu evroatlantsku perspektivu“.

„Nećemo prihvatiti bojkot samo zato što su na njega pozvali Đilas i Jeremić, koji i nisu u Skupštini, ili njihove perjanice iz Dveri, koji su nasmejani samo u Kremlju u zagrljaju sa ruskim ekstremistima. Našu politiku ne vode lideri SzS, jer je među njima više onih koji su sa Vučićem bili na listama ili u koaliciji, nego onih koji to nisu. Oni iz Skupštine beže i lažu o nama jezikom Šešelja“, navodi Jovanović.

On kaže da SzS nije u Skupštini zato što „nemaju šta da kažu i nemaju iza koga da se sakriju, kao što se kriju na ulici iza nezadovoljnih građana“. Kako je istakao, LDP nije „za prećutni kompromis svih sa svima, iz kog ćemo, ukoliko nastavimo da živimo ’komirano’ kao što je to slučaj danas, izaći kao gubitnici“.

„Jer, ostajemo bez Evrope, koju, naivno, boreći se za demokratiju, žrtvujemo zbog partnerstva sa nacionalistima. Demokratska Srbija ne sme da bude oružje svih dželata koje smo jedva preživeli. Želimo da formulišemo politiku koja će ići dalje od Vučića na regionalnom i evropskom planu, politiku koja će želeti više tržišta, ljudskih prva, sloboda, i zato nećemo biti u gomili sa ekstremistima, nacošima i siledžijama“, navodi lider LDP.

Poslanici većeg dela opozicije, a u skladu s Predlogom sporazuma sa narodom, započeli su bojkot rada Narodne skupštine, a najavljen je i bojkot pokrajinskog lokalnih parlamenata. Poslanici opozicije su u holu Skupštine na svakih pola sata održavali konferencije za novinare na kojima su raspravljali o tačkama dnevnog reda vanredne sednice.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković-Ivić je poručila da su poslanici opozicije odlučili da bojkotuju rad Narodne skupštine jer je, kako je rekla, Skupština prestala da bude hram demokratije.

„Za sedam godina nije bilo rasprave o značajnim pitanjima kao što je pitanje Kosova, pregovori s EU; siromaštvo i propadanje privrede u zemlji. Predlozi zakona opozicije nisu stavljeni na dnevni red. Naši amandmani su bili odbijani“, navela je Rašković-Ivić.

Ona je dodala da poslanici opozicije ne bojkotuju „jer su se naljutili što ih omalovažavaju“, već da imaju obavezu prema, kako je rekla, više od stotinu hiljada ljudi koji protestuju širom Srbije.

Izvor: Insajder