Čelnici opština na severu Kosova podneli ostavke, prekinuta saradnja s institucijama u Prištini

Predsednici opština na severu Kosova sa srpskom većinom, podneli su ostavke nakon vanrednih sednica opština. Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže da je razlog za ostavku uvođenje taksi od 100 odsto na srpske proizvode, ali i akcija hapšenja u Kosovskoj Mitrovici i, kako kaže, pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Ostavke su podneli gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović i predsednik opštine Zvečan Vučina Janković.

Goran Rakić sednici SO Kosovska Mitrovica Foto: Kossev, printscreen

 “Razlog zbog čega donosim ovakvu odluku je, kao što i sami znate, uvođenje takse od 100 odsto na proizvode koja dolazi iz Srbije, odluke zbog koje naša deca neće imati ni hranu, ni elementarne uslove za život, zbog upada specijalne jedinice ROSU, hapšenja naših sugrađana i pokušaja ubistva potpredsednika naše Srpske liste Milana Radoičića“, rekao je Rakić.

Opštine su usvojile Deklaraciju o prekidu svih institucionalnih kontakata s Prištinom.

Dva šlepera iz Srbije i BIH ušla na Kosovo

Portparol carine Kosova Adriatik Stavileci izjavio je da su na Kosovo od uvođenja takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH ušla samo dva šlepera, po jedan iz obe zemlje. Reč je o sirovinama za kosovska preduzeća pojasnio je Stavileci je za Koha.net i dodao da i do sada nije bilo uvoza gotovih proizvoda. Prilikom ulaska na Kosovu u oba slučaja plaćena je taksa od sto odsto, naveo je portal.

Kao razlozi za usvajanje Deklaracije kojom se prekidaju institucionalni kontakti s Prištinom u samom dokumentu se navode nasilje kosovskih institucija, prebijanje političkih predstavnika Srba, hapšenje srpskih građana i pokušaj ubistva Milana Radoičića. Takođe se navode i kršenje međunarodnih sporazuma i pravnih akata Prištine kojima se garantuju prava Srba.

“Ova Deklaracija ni na koji način ne predstavlja, i ne dozvoljavamo da se tumači kao izraz naše nespremnosti da se borimo za prava svog naroda, ali zbog svega navedenog i pet godina iskustva koje smo ovde predočili naša je dužnost da u ovim okolnostima stanemo uz naš narod koji se mirno i demokratski bori za goli opstanak”, stoji u tekstu Deklaracije.

Kako prenosi RTS, dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom sistemu na severu Кosova se obustavlja, organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati, a lokalne skupštine se neće sastajati.

Ovu odluku najavio je Direktor Кancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić koji je rekao da su ga gradonačelnici četiri srpske opštine obavestili podneti ostavke, i da ni skupštine ni druge institucije neće funkcionisati.

„Sve ono što je Priština gradila za sebe ili predstavljala svojoj javnosti da gradi za sebe, a što su institucije kojima su upravljali Srbi u prištinskom sistemu, od danas prestaju da rade“, rekao je Đurić.

Čelnici Srpske liste danas će organizovati novi protest u Kosovskoj Mitrovici zbog odluke Prištine da takse na uvoz robe iz Srbije poveća sa 10 odsto na 100 odsto.

U međuvremenu u Vladi Kosova kažu za prištinske medije da za sada nemaju informacije da su gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova danas podneli ostavke kao reakciju na odluku o uvođenju taksi od 100 odsto za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Kossev, Beta, RTS; Insajder

 Zaposleni u sudu obustavili rad

Zaposleni u sudu u severnoj Кosovskoj Mitrovici odlučili su da obustave rad u znak solidarnosti sa građanima koji protestuju u četiri opštine na severu Кosova. Predsednik suda Nikola Кabašić, kako prenosi RTS, uputio je pismo šefovima međunarodnih misija i pojedinim ambasadama na Кosovu od kojih je zatražio da iskoriste svoj autoritet i utiču na vlasti u Prištini da promene svoj stav kako bi situacija na Кosovu bila normalizovana, a oni povratili poverenje srpskog stanovništva.

U pismu upućenom predsedniku suda navodi se da je u poslednjih nedelju dana odlukom kosovske vlade uveden politički embargo koji je ugrozio ne samo ljudska i građanska prava već je doveo u pitanje i fizičku egzistenciju srpskog naroda na celom Кosovu.