Centar za razvoj Beograda, organizator skupa podrške Putinu: Iza nas ne stoji Vlada

U svega dva dana u centru Beograda najavljena su dva skupa – jedan koji je deo građanskih protesta „1 od 5 miliona“ 16. januara , na dan ubistva Olivera Ivanovića i jedan podrške vlastima, dan kasnije  17. januara u vreme posete predsednika Rusije Vladimir Putina. Iako organizatori drugog skupa Udruženje Centar za razvoj Beograda tvrde da nemaju zvaničnu podršku Vlade Srbije, niti vladajućih partija, oni su na današnjoj konferenciji za novinare najavili da će na skupu govoriti i predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

Vladimir Jestrović i Goran Milenković Foto: Medija centar Beograd

Skup i šetnju „podrške prijateljstvu Srbije i Rusije“ i poseti predsednika Ruske federacije Vladimira Putina Udruženje Centar za razvoj Beograda zakazalo je za četvrtak 17. januara u vreme posete ruskog predsednika Vladimira Putina. Iako organizatori tvrde da nemaju zvaničnu podršku Vlade Srbije, niti vladajućih partija, oni su na današnjoj konferenciji za novinare najavili da će na skupu govoriti i predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

„Posetu Vladimira Putina doživljavamo kao veliku podršku našoj zemlji i ciljevima za koje se zalažemo. Ovom prilikom pozivamo sve građane koji misle kao mi da nam se u četvrtak, 17. januara, u 15 časova pridruže ispred Palate Albanije, odakle ćemo krenuti u šetnju do Hrama Svetog Save“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Centra za razvoj Beograda Vladimir Jestrović.

On je izjavio da taj skup predstavlja promociju "ciljeva normalne i pristojne Srbije, koja radi ono što je u njenom interesu i interesu njenog naroda".

“Želimo da živimo u Srbiji koja održava prijateljstva i sa Istokom i sa Zapadom. Posetu Putina doživljavamo kao veliku podršku Srbiji ”, rekao je Jestrović.

Organizatori su naveli i da su skup prijavili pre oko nedelju dana, da ne zna da li još neko organizuje šetnje podrške, kao i da akciju ne koordinišu ni sa jednom drugom organizacijom.

Skup će početi u 15 časova, ispred Palate Albanija, a organizatori najavljuju šetnju do platoa ispred Hrama Svetog Save.

Večernje novosti su u današnjem broju objavile da će “patriotske snage” uz podršku vladajuće Srpske napredna stranke, organizovati veliki skup za Putina, 17. januara ispred Hrama Svetog Save.

Centar za razvoj Beograda je organizacija koja je osnovana 2013. godine, ali koja se do septembra 2018. godine zvala Dunavski festival, kada je u Agenciji za privredne registre promenila naziv, zastupnika i sedište, iz Novog Sada u Beograd.

Goran Milenković je prema podacima dostupnim od 27. decembra 2018. bio generalni sekretar Srpske lige, političke opcije sa sedištem u Novom Sadu, dok je Vladimir Jestrović takođe, makar donedavno, bio portparol i član Predsedništva te stranke. 

Srpska liga je otvoreno pružila podršku radu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Tokom posete u maju prošle godine u ime Srpske lige rukovodstvu Srpsko-ruskog humanitarnog centra uručen je poklon, odnosno slika sa likom ruskog generala Mihaila Černajeva, glavnokomandujućeg moravske divizije srpske vojske, koji je bio pripadnik srpske vojske u srpsko-turskom ratu 1876. godine.Jedan predstavnik Srpske lige tokom te posete istakao je veoma dobru saradnju ministra Nebojše Stefanovića i MUP, Sektora za vanredne situacije i Srpsko ruskog humanitarnog centra.

Milenković je 2015. bio i odbornik te partije u Skupštini grada Novog Sada. Ta stranka je nastala otcepljenjem od Treće Srbije koju je tada predvodio Miroslav Parović.

On je član i Saveza Rodoljubi. Interesantno je da su i Rodoljubi i Srpska liga zajedno učestvovali na listi Srpsko-ruskog pokreta na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Izvor: Insajder, Beta