Centralna izborna komisija: Lukašenku više od 80 odsto glasova; Glavna opoziciona kandidatkinja ne priznaje rezultate

Izborni štab glavnog opozicionog kandidata Svetlane Tihonovske na predsedničkim izborima u Belorusiji saopštio je danas da ne priznaje rezultate Centralne izborne komsije, po kojima je sa 80,23 odsto pobedio Aleksandar Lukašenko.

Svetlana Tihanovskaja, predsednički izbori u Belorusiji, Foto: AP Photo/Sergei Grits

Kako prenosi RIA, pozivajući se na predstavnika Tihonovske, rezultati koje poseduje štab sa glasačkih mesta govore da je Tihonova pobedila sa 70 do 80 odsto glasova, dok je prema podacima CIK-a ona dobila 9,9 odsto.

Tihanovskaja, 37-godišnja bivša profesorka engleskog, sinoć je rekla da je većina građana uz nju.

Njen štab je saopštio da će uskoro objaviti plan dejstava u budućnosti.

Beloruska policija brutalno je noćas rasterala demonstrante koji su izašli na ulice da iskažu nezadovoljstvo dugogodišnjom autoritarnom vladavinom predsednika Lukašenka i "falsifikovanjem rezultata izbora".

Rojters je jutros preneo izjavu predstavnika grupe za zaštitu ljudskih prava Spring 96 Valentina Stefanovića da je najmanje jedna osoba poginula nakon što ju je udarilo policijsko vozilo, a da su desetine povređene u sukobima policije i demonstranata do kojih je došlo sinoć po zatvaranju birališta.

Policija je u Minsku je tokom izbornog dana juče bila prisutna u velikom broju, a sinoć je postavila kontrolne punktove oko grada kako bi sprečila ulazak demonstranata iz drugih mesta.

Lukašenko je obećao da će ugušiti svaki protest.

Posle objavljivanja zvaničnih rezultata izbora, Lukašenku su čestitali lideri Rusije, Kine, Kazahstana.

Izvor: Beta