Čepurin: Nije jasno zašto status humanitarnog centra nije rešen

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin izjavio je danas u Nišu da niko ne može da razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru.

Aleksandar Čepurin

"Bez rešenog statusa Srpsko-ruski humanitarni centar nema mogućnosti za razvoj", rekao je Čepurin nakon sastanka sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

On je dodao da je u vezi sa tim centrom sve jasno.

"Imamo sve u dokumentima koje su potpisale vlasti Rusije i Srbije još na početku 2013. Čitajte dokumenta tamo je sve napisano", istakao je Čepurin.

Na pitanje novinara kako komentariše optužbe američkih predstavnika da je centar u Nišu špijunski, Čepurin je rekao da su vrata tog centra otvorena i da svako može da dođe i uveri se čime se zaposleni bave.

Ambasador Ruske Federacije u Nišu razgovarao je sa gradonačelnikom Niša o razvoju saradnje tog grada i Rusije, posebno sa ruskim gradom Kalugom.

On je prisustvovao otvaranju prostorija Društva rusko-srpskog prijateljstva "Naisus" i Međunarodnog festivala tradicionalnih ruskih pića.

I portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je nedavno kao apsurdne optužbe američkih zvaničnika da je ruski humanitarni centar u Nišu špijunski centar.

Podsetimo, nedavno je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat rekao da "ima dobrih razloga za zabrinutost" zbog postojanja Rusko-srpsko humanitarnog centra u Nišu.

Dačić: Status ruskog humanitarnog centra u Nišu rešiće naredna vlada

Vršilac dužnosti premijera Ivica Dačić istakao je danas da će pitanje statusa službenika Humanitarnog centra u Nišu rešiti buduća vlada, jer se to pitanje mora rešiti na ovaj ili onaj način.

Dačić je, kako prenose mediji, istakao da se to pitanje već godinama politizuje.

Podsetio je da je on potpisao osnivanje Centra zajedno sa Sergejom Šojuguom, pred tadašnjim predsednicima Rusije i Srbije Dmitrijem Medvedevim i Borisom Tadićem.

Ukazao je da su u međuvremenu svi nesporazumi sa EU razjašnjeni, ali da se onda pojavilo pitanje statusa ljudi koji su tu zaposleni i velika politizacija oko toga da li treba dobiju eksteritorijalni status što je neistina.

“Postojao je predlog da dobiju status administrativno tehničkog osoblja kao u ambasadama, isto kao što imaju druge zemlje ili organizacije, poput NATO ili SAD. Pošto ime centra sadrži 'humanitarni' onda su neki američki političari postavili pitanje zašto humanitarci traže diplomatski status”, rekao je Dačić.

On je ukazao da Crveni krst, na primer, ima diplomatski status u svim zemljama na svetu.

“To pitanje se politizuje i videćemo kako će se rešiti. Mora da se reši na jedan ili drugi način. Ja sam pitanje pokrenuo sa predlogom da se rešava”, podvukao je on.

Dačić je istakao da će o tome sigurno odlučiti sledeća vlada, jer je aktuelna u tehničkom mandatu.

U Nišu već pet godina radi Srpsko-ruski humanitarni centar. Objekat je, prema zvaničnoj verziji, namenjen za obuku srpskih i ruskih spasilaca i pomoć stanovništvu, a prema kritičarima, špijunski centar, i tačka sporenja istočnih i zapadnih sila u Srbiji.

Pripadnici Rusko-srpskog humanitarnog centra bili su anagažovani na evakuaciji stanovništva u Obrenovcu tokom poplava 2014. godine, a u pomoć su u slučaju elementarnih nepogoda išli i u Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Izvor: Beta