Četvrti okrugli sto na FPN: Živković napustio sastanak; Martinović: SNS ne pristaje na to da Vučić ne učestvuje na izborima

Četvrti sastanak vlasti i dela opozicije koji je održan na Fakultetu političkih nauka, bio je posvećen finasiranju predizbrone kampanje, radu medija tokom izbornog cikluca, ali i “osvrtu na postignute rezultate razgovora u poslednjih mesec dana”. Sastanak je ovog puta napustio lider Nove stranke Zoran Živković jer, kako je izjavio, nema nikakvih pomaka. S druge strane, poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović naveo da se svi zahtevi opozicije svode na to da predsednik Srbije i SNS ne učestvuje u izbornoj kampanji, a da SNS na tako nešto ne može da pristane.

Sastanak vlasti i opozicije na FPN Foto: Srđan Ilić

Živković je rekao da se „slaže sa vladajućom koalicijom da je birački spisak najmanji problem“ i dodao da je za njega najveći problem pristup medijima i finansiranje izborne kampanje.

Pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da upute poziv OEBS-u da kontroliše izborni proces i uslove, i to od 10. septembra do dana izbora u Srbiji. U tom slučaju će, kako je dodao, Nova stranka pozvati opoziciju da izađe na izbore.

„Do tada Nova stranka ostaje pri stavu da će se boriti za bolje izborne uslove“, rekao je Živković.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević je, s druge strane, izjavio da je oko većine tačaka na današnjem sastanku postojala saglasnost vlasti i opozicije kada je u pitanju finansiranje izborne kampanje, i da je to pokazatelj pomaka.

“Napravljen je pomak i time sto je većina predloga koje su iznele nevladine organizacije dočekano uz saglasnost vlasti i opozicije. Ostaje da se vidi koji će izborni zakon biti promenjen. SNS je tražio konkretne predloge za članove zakona”, rekao je Antonijević.

Naveo je i da u narednom periodu očekuje da vlast učini konkretne korake.

„Izborni proces funkcioniše po zakonima koje je donela sadašnja opozicija“

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je rekao da „za opoziciju ne bi bilo nikakvih problema kada bi postigli da predsednika Vučića i SNS nema u predizbornoj kampanji za bilo koje uslove“.

„To je, čini mi se, poruka svih koji su učestvovali na sastancima. SNS jednostavno ne može da pristane na zahtev da Vučić ne učestvuje na izborima. Pojedine opozicione stranke ne znaju kako da opravdaju bojkot  izbora i to da ih narod ne podržava. To je suštinski razlog a ne to što je, kako kažu, sistem diktatorski“, rekao je Martinović.

On je u nekoliko navrata ponovio da izborni proces funkcioniše po zakonima koje je donela sadašnja opozicija.

Naglasio je da će SNS i na narednim okruglim stolovima da učestvuje, i „žele da čuju šta nevladine organizacije i stranke kažu o otme kako može da se unapredi izborni sistem“.

Rekao je i da su predstavnici opozicije na današnji sastanak doneli, kako je naveo, predlog zakona o predizbornoj vladi Srbije i AP Vojvodine.

„Ja sam rekao – sve je to super, samo mi recite u kojoj državi to postoji. Sve te vaše ideje su dobre, samo mi recite gde one postoje. Ono što postoji kao praksa u evropskim zemljama, mi ćemo to da prihvatimo“, naveo je Martinović.

Sastanak vlasti i opozicije na FPN Foto: Srđan Ilić

„Imamo preporuke OEBS-a o tome šta s našim izbornim zakonima nije dobro“

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije je rekao da ta stranka nije spremna da prihvati bojkot izbora.

„Ali mislimo da je žalosno da u 21. veku u Srbiji moramo da govorimo o tome šta je funkcionerska kampanja. Činjenica je da imamo preporuke OEBS-a koje kažu šta s našim izbornim zakonima nije dobro. To su objektivne preporuke koji su dali nezavisni stručnjaci“, kaže Đurić.

On ističe da će SMS nastaviti da učestvuje u okruglim stolovima vlasti i opozicije, kao i da „ima vremena da se izmene i dopune izborni zakoni“.

Današnjem sastanku su, kako prenosi N1, prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija - Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, Bojan Klačar iz CESID-a, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije, kao i programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Od predstavnika političkih partija bili su Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović i Veroljub Arsić iz SNS-a, Đorđe Milićević iz SPS-a, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, Čedomir Jovanović i Đorđo Žujević iz LDP-a, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Socijaldemokratske partije, Stranke moderne Srbije, LSV-a i SDA Sandžaka.

Iako su pozvani, na sastanak, kako su ranije i najavili, nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije i Dosta je bilo.

Nisu se pojavili ni predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS).

Naredni sastanak je najavljen za ponedeljak u 9 časova, a tema će, kako prenosi N1, biti birački spiskovi, međutim, organizatori su naveli da će se verovatno govoriti ponovo o funkcionisanju medija tokom izbornog procesa.

Do sada su na Fakultetu političkih nauka održana tri okrugla stola

Poslednji okrugli sto, čija je tema bila izveštavanje medija tokom izbora, pre kraja napustili su lider Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić uz obrazloženje da ne postoji želja vlasti da prihvati bilo koji zahtev nevladinih organizacija i opozicije o izbornim uslovima.

Nakon trećeg sastanka vlasti i opozicije, direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da ne bi koristio reč „konstruktivan“ da opiše sastanak dodajući da će se konstruktivnost pokazati kada se dobiju odgovori predstavnika vlasti na iznete predloge.

Ubrzo nakon toga, Savez za Srbiju je saopštio da na sastancima predstavnika vlasti i opozicije neće više učestovati, uz obrazloženje da format sastanaka ne daje nikakve rezultate.

Na bojkot dijaloga na Fakultetu političkih nauka, ali i predstojećih izbora pozvalo je i Udruženje Jedan od pet miliona, koje već mesecima unazad organizuje proteste, a svoj poziv obrazložili su time da je “navodni dijalog na okruglim stolovima samo farsa i igrokaz ove vlasti”.

Izvor: N1, Insajder