CIA: Nismo na ivici nuklearnog rata

Direktor američke Centralno obaveštajne agencije Majk Pompeo rekao je danas da Pjongjang nikada nije bio aktivniji u razvoju oružja, ali da za sada Severna Koreja ne predstavlja neposrednu pretnju da bi moglo da dođe do nuklearnog rata. 

Pomepeo kaže da SAD neće biti iznenađena ako dođe do novog testiranja projektila, ali i upozorava da Vašington neće više biti “stategijski strpljiv”.

Neprijateljska retorika mogla se čuti sa obe strane poslednjih dana, a američki predsednik Donald Tramp zapretio je nedavno “vatrom i besom”.

Pompeo je danas u intervju američkoj Foks televiziji rekao da je siguran da Kim Džong razvija nova oružja. Upitan koliko je Severna Koreja daleko od trenutka kada će biti u stanju da lansira nuklearnu raketu koja bi došla do SAD, Pompeo je rekao da su “sada bliže”.

“Idu ka tom cilju i to vrlo uznemirujućom brzinom”, dodao je on.

Dugotrajne tenzije oko nuklearnog programa Severne Koreje eskalirale su kada je ova država u julu testirala dve prekookeanske rakete.

Pompeo je međutim danas odbacio spekulacije da je opasnost neposredna.

“Čuo sam da ljudi govore da smo na ivici nuklearnog rata ali ja nisam video nijedan obaveštajni podatak koji bi ukazivao na tako nešto”, rekao je direktor CIA.

Nekoliko zemalja je poslednjih dana izrazilo zabrinutost zbog eskalacije krize.

Izvor: BBC, Insajder