CIK: Kandidati Srpske liste na Kosovu osvojili više od 90 odsto glasova

Prema preliminarnim rezultatima kosovske Centralne izborne komisije, kandidati Srpske liste na jučerašnjim vanrednim izborima u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću osvojili su više od 90 odsto glasova, prenosi KoSSev. Srpska lista je jedina srpska partija koja je učestvovala na izborima u ove četiri opštine. Njima su se, u ovim većinski srpskim opštinama, suprotstavili Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova (PDK) sa ukupno 12 kandidata.

Izbori na Kosovu, ilustracija / Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV

Procentualno, najviše glasova osvojio je Zoran Todić u Leposaviću, 7.015, odnosno 96,6 odsto glasova. Kandidat PDK Šaćir Hetemi izborio se za 144 ili dva odsto, dok je kandidat pokreta Samoopredeljenje Fisnik Veselji dobio 105 ili 1,4 odsto glasova.

Vučina Janković u opštini Zvečan osvojio je 94,7 odsto, odnosno 3.767 glasova, a kandidati PDK i Samoopredeljenja Iljir Peci i Avdi Peci osvojili su 130 (3,3 odsto) i 81 (dva odsto) glas.

U Zubinom Potoku, za Srđana Vulovića glasalo je 3.995, odnosno 94,5 odsto glasača, dok je za kandidate PDK i Samoopredeljenja Hisena Mehmetija i Ljiridonu Kahrimani glasalo 123 (2,9 odsto), odnosno 110 (2,6 odsto) birača.

Kandidat Goran Rakić u opštini Severna Mitrovica osvojio je 90,1 odsto, odnosno 7.092 glasova.  Gondže Čauši ispred PDK dobila je 454 glasa (5,8 odsto), dok je kandidat pokreta Samoopredeljenje Erden Atić osvojio 324 glasa (4,1 odsto).

Rok za ulaganje žalbi Izbornom panelu za žalbe i predstavke u vezi sa jučerašnjim izbornim procesom je danas do 19 časova.

Izbore su posmatrali predstavnici OEBS-a, evropskih ambasada, nevladine i političke organizacije, a biračka mesta je obezbeđivala kosovska policijska služba.

„Nedostaci u izbornom procesu – pritisci na glasače, neažirirani birački spiskovi“

Izbori na Severu Kosova protekli su mirno, ali nedostaci u izbornom procesu koji se odnose na pritiske na glasače, neažurirane biračke spiskove i ograničenu političku participaciju pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu, saopštile su danas zemlje Kvinte.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država su podsetile na zaključke posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi.

"Ovi nedostaci, kao i zahtevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim  područjima", navode ove zemlje.

Dan po održavanju izbora, ove zemlje su pozvale da se „hitno reše“ navedeni nedostaci i sprovedu preporuke posmatračke misije Evropske unije.

Glasanju na vanrednim izborima za gradonačelnike bilo je moguće pristupiti samo sa kosovskim ličnim kartama. Jučerašnji izbori bili su treći kosovski izbori u opštinama na Severu, ali prvi na kojima biračko pravo nije moguće ostvariti sa srpskim identifikacionim dokumentima.

Srpskoj listi su na pobedi čestitali još sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Čestitkama na regularno sprovedenom izbornom procesu pridružili su se i kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji koji je poručio da su ovi izbori „potvrda institucionalnog i teritorijalnog suvereniteta Republike Kosovo“.

Podsetimo, predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vanredne lokalne izbore na severu Kosova za 19. maj, a takvu odluku doneo je nakon što su srpski gradonačelnici dali ostavke na funkcije 27. novembra prošle godine zbog prištinskih taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, kao i zbog akcije hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Kandidatura Srpske liste upućena Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) isprva je odbijena, što je izazvalo negodovanje i srpskih vlasti. Ubrzo zatim, CIK je usvojio žalbu Srpske liste na odluku komisije i naredio potvrđivanje kandidatura njenih predstavnika za gradonačelnike opština na severu Kosova.

Izvor: KoSSev, Insajder