CIK: Neće biti brojanja koverti sa glasovima iz Srbije

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova saopštila je danas da se koverte sa glasovima iz Srbije neće brojati i da se glasački listići pristigli iz Srbije, ukupno 3.700 koverti, i dalje nalaze u zgradi Ministarstva za infrastrukturu i transport.

Kutije s izbornim materijalom na kosovskim izborima Foto: AP Photo/Visar Kryeziu/Betaphoto

Kako je objavio Kosovo onlajn, koverte sa glasovima iz Srbije ostaju u zgradi resornog ministarstva zbog istrage koju vodi Kosovska policija i Tužilaštvo, a zbog alergije radnika CIK, koji su bili u dodiru s tim glasovima.

Centar za brojanje i rezultate saopštio da je ostalo da se prebroje glasovi sa još 220 biračkih mesta od ukupno 530, a nakon toga sledi proces brojanja uslovnih glasova i glasova osoba sa posebnim potrebama.

Kako je ranije saopšteno iz CIK, proces ponovnog prebrojavana glasova trebalo bi da bude završen do kraja nedelje. 

Službenici CIK-a pušteni iz bolnice

Zvaničnici Kliničkog centra u Prištini saopštili su da je 12 službenika Centralne izborne komisije koji su hospitalizovani u Klinici za infektivne bolesti, pušteno iz bolnice, pošto su analize Instituta za javno zdravstvo pokazale da pacijenti nemaju „zarazni sindrom“ i da su dobro, prenosi portal Kosovo onlajn.

„Zdravstveno stanje, u vreme kada smo puštali pacijente bilo je dobro. Ostali istražni organi koji su započeli sa postupcima trebalo bi da nastave da se bave time“, izjavila je vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike Ljindita Beriša.

Artan Grantoli iz Državnog tužilaštva pre nekoliko dana je izjavio da su uzorci koverti sa glasovima iz Srbije za kosovske izbore poslati su na laboratorijsku analizu u inostranstvu, ali nije precizirao u koju zemlju.

"U jednoj od evropskih zemalja nađena je laboratorija u koju su poslati uzorci na analizu. Kada dobijemo rezultat, objavićemo ga", rekao je Grantoli za Radio Slobodna Evropa.

U nedelju, 13. oktobra, dok su otvarali i verifikovali glasove koji su stizali iz Srbije u zapečaćenim kovertama, dvadesetak zvaničnika CIK-a se požalilo na zdravstveno stanje, a potom je 12 završilo u bolnici.

Lekari su rekli da imaju različite reakcije, poput povraćanja, crvenila lica, svraba.

Rezultati analiza koje su obavljena u Nacionalnom institutu javnog zdravlja su pokazali da za to nema infektivnog uzroka.

Izvor: Kosovo onlajn, Insajder