CIK: Policija će utvrditi da li su koverte iz Srbije sadržale sumnjive materije; Srpska lista: U toku je prekrajanje narodne volje

Centralna izborna komisija održala je sinoć, iza zatvorenih vrata, sastanak povodom slučaja alergijske reakcije njenih službenika angažovanih na prebrojavanju glasova iz Srbije. Predsedavajuća CIK-a Valjdete Daka izjavila je sinoć nakon sastanka da će sve sumnjive koverte ostati u prostorijama Ministarstva infrastrukture zbog policijske istrage, dok će nešto više od 15.000 glasova iz dijaspore sutra biti prosleđeno Centru za brojanje i rezultate. Predstavnici Srpske liste kažu da je u pitanju “prekrajanje narodne volje”.

Centralna izborna komisija Kosova Foto:www.kqz-ks.org

“Kada je reč o kovertama sa glasovima iz Srbije, biće istraženo da li su sadržale sumnjive materije, policija i forenzičari će uraditi svoj deo posla. Kada se završe sve neophodne istražne radnje, one će biti procesuirane. CIK deluje u skladu sa zakonom, birčaka služba odlučuje da li su glasovi redovni ili ne. Birači koji su odbijeni, kao što znate, imaće pravo žalbe‘’, navela je Daka, a objavila je RTK2.

Kako prenosi RTS, potpredsednik Srpske liste Srđan Popović kaže da su sporni glasački listići nezaštićeni i diskutabilni za brojanje jer su članovi CIK-a iz redova Srpske liste izbačeni iz prostorije gde su listići pregledani.

“Po poslednjim saznanjima koje imamo, na mestu gde su glasački listići, nema naših ljudi koji mogu da osiguraju pravilno brojanje”, ističe Popović.

Kaže da se nigde u svetu ništa slično nije dogodilo u istoriji izbora i smatra da je sigurno u pitanju “manipulacija i prekrajanje narodne volje”.

“Nekome je u interesu da nametne političke predstavnike koji nemaju podršku srpskog naroda”, naglašava Popović i apeluje na međunarodnu zajednicu da adekvatno reaguje.

Prištinski mediji juče su objavili da se 26 zvaničnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja koverti sa glasovima pristiglih u petak iz Srbije.

„U 11:58 na Odeljenje za infektivne bolesti Kliničko-bolničkog centra u Prištini primljeno je 9 pacijentkinja, od kojih su dve trudne, koje su prijavile blagi svrab na rukama. Dve od njih imaju i mučnine. Sve su prijavile osećaj nelagodnosti i straha. U nijednom od slučaja nema simptoma infekcije i u dobrom su opštem stanju“, rekao je direktor Kliničko bolničkog centra u Prštini za Gazetu ekspres, a prenosi Kossev.

Prištinska agencija Kosovapress prenela je izjavu posmatrača brojanja iz NVO Gremin - Špetima Šujakua koji je bio pored zvaničnika CIK-a kada je počelo otvaranje koverti.

"Kada su ove koverte bile otvorene imale su vrlo težak miris. Neki zvaničnici CIK-a koji su otvarali koverte i imali fizički kontakt sa njima počeli su da reaguju, neki su imali crvenilo ruku, svrab i neke znakove oko očiju. Tada je glavni zvaničnik Besnik Bužala doneo odluku da obustavi proces na neodređeno vreme, dok se sadržaj paketa ne proveri", rekao je on.

Izvor: RTK2, RTS, Insajder